tvrziště

Tvrziště leží v nadmořské výšce 510 m na terase nad pravým břehem Zlatého potoka. Je situováno na J okraji historického intravillánu Vitějovic za usedlostí čp. 2, k níž je orientován J cíp trojúhelníkovité návsi. Původní tvrz byla tvořena patrně dřevěnou obytnou stavbou chráněnou podkovovitou fortifikací, jejíž konce se přimykaly ke hraně údolí. Z nadzemních částí tvrze se do současnosti zachoval pouze S úsek opevnění zachovaný v podobě obloukovitého valu o délce asi 30 m. V novověku upravený val je vysoký až 3 m a jeho šířka se pohybuje od 12 do 15 m. Vnější příkop existující ještě na počátku 20. století je dnes již zasypán. Na vnitřní ploše tvrziště, která doznala radikálních úprav při stavbě mateřské školy, nejsou patrné žádné stopy původních objektů.