kostel sv. Filipa a Jakuba

Novogotický kostel sv. Filipa a Jakuba ve Slavči, postavený v letech 1903-06 a vysvěcený biskupem ThDr.Martinem Říhou dne 17.června 1906, se nachází v intravilánu severozápadní části obce na exponovaném místě u hlavní průjezdné silnice na vlastním oploceném pozemku. Kostel není orientován, podélná osa je situována S-J. Jeho obdélná stavba, posazená na kamenném soklu, je na jižní straně uzavřena odsazeným pětibokým presbytářem, na severní straně je předsazena věž, v níž je situován hlavní vstup do kostela, další vstup je umístěn na východní straně lodi. Střecha nad lodí sedlová, nad sakristií trojboká valbová střecha, krytá bobrovkami na šupinu. Střecha věže vysoká oplechovaná jehlancová s okosenými nárožími, na špici makovice s křížem. Areál zahrnuje kostel, prostranství kolem s oplocením a vstupní branku.