pivovar

Areál někdejšího pivovaru se rozkládá v prostorách městské památkové rezervace západně od zámku. Hmotově i půdorysně rozdílné objekty jsou rozložené okolo nepravidelného vnitřního dvora. V parku na západ od pivovaru se nacházejí dva malé rybníky, v minulosti využívané pro technologické potřeby výroby piva. Celý areál se skládá z obytné budovy a ze tří komplexů technologických budov: z budovy sladovny s hvozdem, z budovy varny s kotelnou a uhelnou a z budovy chladného hospodářství. Obytná přízemní budova je zastřešená sedlovou střechou a uzavírá areál ze západní strany. Je postavená zhruba na obdélném půdorysu s hlubokými klenutými sklepy. Místnosti patra jsou plochostropé. Na západní straně jsou k průčelí připojené drobné hospodářské přístavky. Venkovní průčelí, prolomená celkem pěti okenními osami s osazenými rozdílně velikými i tvarovanými okny, i domovní trojhranný, štít jsou hladké, bez jakékoliv plastické zdobnosti. Sladovna s hvozdem uzavírají areál z jižní strany. Třípodlažní sladovna je zastřešená sedlovou střechou o velkém spádu. V nejspodnějším podlaží se nachází humno, rozdělené na dva přibližně stejně velké prostory, zaklenuté valenými klenbami s výsečemi. Ve dvou nadzemních podlažích jsou situovány ječné půdy. Pod novodobými betonovými podlahami zůstaly zachovány původní z cihelné čtvercové dlažby. Vnitřní omítky jsou masivně narušené vzlínající vlhkostí. V podlaze byly zjištěné větrací kanály obdélného profilu, v současné době ale nefunkční. Betonové podlahy jsou ještě v patře nad humnem, ve vyšších patrech jsou stropy trámové s podlahami dřevěnými. V budově byl zřízený nákladní výtah, spojující podlaží sladovny. V půdním prostoru zůstaly zachovány zbytky původních strojních a technologických zařízení. Z venkovní strany zůstala zachována malá rampa, krytá pultovou střechou. Průčelí jsou prolomená v patrech malými obdélnými okenními otvory, zvýrazněnými širokými šambránami. Východní štít je zdobený plochým štukovým zubořezem. Dvorní průčelí je opticky členěné širokou plochou kordonovou a podstřešní římsou. Střešní roviny jsou kryté velkoplošnými eternitovými vlnovkovými šablonami. Věžovitý hvozd je situován mezi sladovnou a obytnou budovou. Má čtyři nadzemní podlaží a je krytý sedlovou střechou, završenou válcovým cihelným komínem se zdobným věncem. Venkovní průčelí je prolomené celkem dvěma okenními osami, v přízemí je situován i obdélný vstup, v současné době výrazně nad úrovní okolního upraveného terénu. Na cihelných průčelích bez významnější zdobnosti a plasticity se dochovaly pouze malé plochy omítek, většina zdiva je obnažená. Uvnitř jednotlivá patra propojuje dřevěné schodiště. Nejvyšší podlaží je zaklenuté kopulovou klenbou, skrze kterou vystupuje nad střechu komínové těleso. Povrchy vnitřních stěn mají většinou, až na podkladní cihelné zdivo, celoplošně otlučené omítky. Při východním průčelí je přistavěný přízemní plochostropý objekt s datací v průčelí 1936, zastřešený pultovou střechou krytou plechem, se schodovitě odstupňovanou atikou, sloužící původně jako hasičská zbrojnice. Varna s kotelnou je soubor různě vysokých a velikých objektů, uzavírající areál ze severozápadní strany. Byly sem situovány provozy varny, topeniště, strojovny, kotelny s vysokým komínovým tělesem, kompresorovny, šalandy, bednárny, čistírny a chladiště. Budova samotné varny na obdélném půdorysu je zastřešená sedlovou střechou s větrací věžičkou a s trojúhelníkovým štítem, zdobeným plochým štukovým zubořezem. Dvojice původních vysokých oken do nádvoří je zazděná. Fasády jsou zdobené mělkými plochými štukovými lesenami a šambránami okolo některých okenních otvorů. Okrajové zavětrovací dřevěné lišty střešních rovin ve štítu jsou bohatě zdobně vyřezávané. Vnitřní místnosti dvoupodlažní varny jsou většinou plochostropé, podlahy betonové. Podzemní prostory, propojené kamenným jednoramenným schodištěm, jsou plochostropé. V podstřeší se dochovaly základky pod technologická vybavení a strojovna výtahu. Stropní konstrukce nad posledním podlažím jsou v betonové do ocelových válcovaných profilů. Střešní roviny jsou kryté ocelovými vlnitými plechy, pálenými taškami bobrovkou se segmentovým řezem a francouzskou taškou dvoudrážkovou. Z budovy kotelny na hranolovém soklu vyrůstá hraněné komínové těleso, zakončené plechovou hlavicí. Budovy chladného hospodářství, s rozsáhlými podzemními zaklenutými ležáckými sklepy, ukončují areál na severní straně. Komplex je složený z několika objektů různé výšky, velikosti a vzhledu. V nádvorní části je situován dlouhý dvoupodlažní administrativní přístavek. Severní i jižní průčelí původních objektů jsou zdobené širokými lesenami a šambránami lemujícími některé okenní otvory. Dvojice otvorů v obou severních okenních osách příčných objektů jsou v přízemí a patře zazděné. Okrajové zavětrovací dřevěné lišty střešních rovin ve štítech jsou bohatě zdobně vyřezávané. Střešní roviny jsou kryté ocelovými vlnitými plechy. Vnitřní prostory v patrech jsou převážně plochostropé, novodobě opravené. Příčné sklepy v patře jsou valeně zaklenuté. Podzemní ležácké sklepní prostory jsou zaklenuté do valených kleneb a valených kleneb do válcovaných ocelových profilů. V půdním prostoru jsou dochované zbytky drobných technologických zařízení. Jsou zde i patrné doklady o mladších stavebních úpravách podkroví v torzech odstraněných původních konstrukcí. Poslední budovaný sklep je situován u východního průčelí v podzemní části hrázděného objektu s expediční rampou. Stavba však architektonicky nijak nekoresponduje s ostatními budovami. Podlahy ležáckých sklepů jsou betonové, v jejich spodních vrstvách se dochovala původní kamenná dlažba. Chladnice je v centrální části hřebene zakončená střešním parníkem. Z původní kvasírny, později upravené jako sklad, se dochovala v centrální části zastřešení doposud funkční pseudobarokní kaplička. Na sebe navazující menší a malé objekty pří západním průčelí jsou jedno až dvoupodlažní, plochostropé se základovými konstrukcemi po demontované a odvezené technologii. Zastřešené jsou sedlovými a pultovými střechami o rozdílných spádech, krytými plechovými či eternitovými vlnovkami a pálenou taškou bobrovkou. Vnitřní nádvoří je opatřené betonovým povrchem. Povrchy ostatních komunikačních ploch okolo objektů jsou betonové popř. asfaltové. Při východní straně je situován drobný přízemní plochostropý objekt, krytý pultovou střechou s plechovou střešní krytinou se svislým falcováním. Stavba však působí rušivě a architektonicky nijak nekoresponduje s ostatními budovami. Obytná budova je od vnitřního nádvoří oddělená oplocením na nízké podezdívce.