fara

Areál fary se nachází na náměstí jižně od kostela sv. Mikuláše. Na farní budovou obdélného půdorysu navazuje zatravněný dvůr, který se zvolna svažuje k jihu. Přístup do dvora umožňuje vjezdová brána s rovným překladem v průčelí při západním nároží fary. Dvůr uzavírá na východní straně stodola, na kterou při jižní straně kolmo navazuje klenutá hospodářská budova s průjezdem. Směrem k jihu se za hospodářskými objekty nachází na svahu nad říčkou Stropnicí malá, zdí obehnaná zahrádka přístupná ze dvora klenutým průjezdem hospodářské budovy. Novostavba navazující na objekt maštalí v JZ části areálu není součástí kulturní památky. Klasicistní klenutá brána východně od budovy fary rovněž není součástí KP.