židovský dům

Domy čp. 97 a 98 tvoří srostlici objektů mezi Tichým náměstím a Blahoslavovou ulicí situovaných na terénním zlomu. Domy byly součástí osídlení Podklášteří již v 15. století. Do židovských rukou se dům zvaný Koplův dostal před rokem 1627. Když byl v roce 1723 sepisován domovní majetek v židovském ghettu, byl někdejší dům Jakoba Kopla rozdělen na dvě stavební části mezi čtyři vlastníky. Vznikl tak typický jev pro židovská města zvaný kondominium. Toto rozdělení na více vlastnických dílů, přináší složitou stavební a dispoziční strukturu, která je stále patrná i v dnešní době po opětovném sloučení objektů v jeden funkční celek. Koplův dům se dnes rozkládá na třech parcelách ve dvou číslech popisných, čp. 97 na st. p. č. 91 a čp. 98 na st. p. č. 92 a 93, dům čp. 98 na st. p. č. 92 je kulturní památkou vedenou pod r. č. ÚSKP 50823/8989 (viz zákres v příloze).