venkovská usedlost

Venkovská usedlost čp. 28 je situována v jihovýchodním okraji obce, u silnice na Čakov, na území doplňující charakter vesnické památkové rezervace Záboří. Sestává z chalupy, chléva, brány, studny a pozemků. Drobná chalupa s chlévem je postavená na půdorysu tvaru L, jež vznikl ve dvou časových etapách.. Původní chalupa s navazujícími chlévy byla postavena již v roce 1806 a v roce 1877 byla chalupa doplněna do současného tvaru L. Mezi do současnosti se dochovaným torzem stáje a jihovýchodním rohem přístavku byla vložena brána, která uzavírala dvůr na severní straně. Areál byl na jižní straně uzavřen dnes již zbořenou stodolou, která musela ustoupit rozšiřování silnice a na východní straně zbořenou stájí. Na chalupu severním a východním směrem navazuje zahrada, na které se v malé vzdálenosti od chalupy nachází kamenem roubená funkční studna. Popis usedlosti odpovídá stavu v polovině roku 2008.