venkovská usedlost

Zemědělská usedlost čp. 7 a 35 je situována na okraji vesnice u hlavní silnice. Usedlost s objekty rozloženými po obvodu obdélného dvora. Východní křídlo usedlosti je tvořeno obytným stavením čp. 7 a navazující hospodářskou částí. Na protilehlé straně se nachází západní křídlo s bývalým výměnkem čp. 35 s chlévem a navazující kolnou. Obě křídla usedlosti jsou orientovaná kolmo k silnici, na jihu jsou spojena úsekem ohradní zdi s centrální vjezdovou branou a dvěma brankami pro pěší na okrajích - u obytného stavení a u výměnku. Na severu usedlost uzavírá budova bývalé stodoly čp. 26, dnes z větší části adaptované na obytný dům – nejedná se o součást kulturní památky. Západní křídlo usedlosti s obytným stavením čp. 7 na jihu a hospodářskou částí na severu je přízemní, obdélného půdorysu, zdivo kamenné s cihelnými partiemi, štíty cihelné, střecha sedlová, s přesahem na straně do dvora, krytá eternitovými šablonami, se dvěma zděnými komínovými tělesy na západní straně. Jižní průčelí obytného stavení s trojúhelným štítem je prolomeno v přízemí třemi okenními otvory s  novějšími dřevěnými rámy do T, které se nacházejí i v ostatních okenních otvorech obytného stavení. Ve štítu jsou prolomena dvě okna na půdu. Nad okny v přízemí i ve štítu je uplatněna ve štuku provedená zalamovaná oblounová římsa. Obvod trojúhelného štítu je lemován pásem ve štuku provedeného stylizovaného zubořezu. Obrys štítu je novodobě oplechován. Východní dvorní fasáda západního křídla usedlosti je ve své jižní partii prolomena dvěma okenními otvory s paspartou, za nimiž následuje vstup do obytného stavení, okenní otvor do spíže, zvýšený vstup na půdu nad hospodářskou částí, přístupný po žebříku, vstup do mléčnice, okénko do mléčnice, vstup do chléva pro krávy, vedle něhož je umístěn vysoký dřevěný hranolovitý objekt – s funkcí kotce pro drobné zvířectvo. V přízemní části fasády jsou prolomena dvě větrací okénka do sklepa s kamenným ostěním. V podstřešní partii fasády severně za vstupem do chléva se nachází řada výletových otvorů zděného vestavěného holubníku. Západní fasáda západního křídla usedlosti je prolomena pěti okenními otvory obytné části a dvěma okénky do chléva pro krávy. Na severu příčně navazuje na západní křídlo usedlosti bývalá stodola.