hráz vodní nádrže Sedlice

Gravitační vodní nádrž s kamenným mostem, vybudovaná pod soutokem říčky Hejlovky a Jankovského potoka na říčním kilometru 63,35, se nachází cca 4 km jihozápadně od Humpolce, mezi obcemi Sedlice a Kletečná a je situována v hlubokém údolí řeky Želivky. Nad korunou hráze, s deseti nehrazenými přelivnými poli, se klene přes údolí kamenný desetiobloukový most s betonovým zábradlím, dlouhý 120 m. Vodní elektrárna s celkovým výškovým spádem 36 m a poháněná vodou ze Sedlické přehrady, leží níže po toku, severně od obce Sedlice, při levém břehu řeky Želivky. Přehradní hráz Sedlice se silničním mostem: Exteriér: Gravitační hrázní těleso je vyzděné z lomového žulového zdiva, které bylo dopravovaného polní drahou z nedalekého lomu. Povrch hráze je obložený opracovanými žulovými kvádry. Návodní strana je opatřena do výše 10 m nade dnem údolí cementovou omítkou s přísadami a ochrannými nátěry. Půdorys hráze je proti proudu zakřivený do oblouku o poloměru 180 m. Délka koruny hráze je 118 m, výška od základu je 26 m. Výška koruny přepadu nad hladinou řeky je 14 m. Základy jsou zapuštěné pod úroveň terénu 4 – 6 m. Celkový objem hráze i s příslušenstvím je cca 20.000 m3. Po celé délce koruny hráze je umístěno, pod oblouky mostu nesoucího vozovku, deset nehrazených přelivných polí, ze kterých voda při vyšším stavu hladiny přepadává a je tlumena ve vývařišti pod hrází. Do vývařiště je také voda sváděna z oboustranných kaskádových stupňů. Výpustné zařízení v hrázi je tvořeno spodní výpustí o průměru 800 mm o max. kapacitě 5,86 m3/sec. Celkový objem zadržené vody nádrží je 2,32 mil.m3 s plochou hladiny 38 ha. Přelivná hrana o celkové délce 86 m se nachází v nadmořské výšce 447,68 m.n.m. Kamenný most nad přelivy je 120 m dlouhý a 4 m široký. Je vynesený deseti oblouky mezi jedenácti sloupy, vystupujícími z tělesa hráze. Jeho délka je rozdělena čtyřbokou stavidlovou věží na dvě části, jednu o šesti a druhou o čtyřech půlkruhových mostních obloucích se čtyřmetrovým vzepětím. Původně byla v místě nad stavidlovou věží vyhlídka, dnes zde již ale cca 20 let stojí provozní plechová stavba, kryjící ovládací zařízení hradidlové tabule. Zábradlí mostu je betonové, s římsou při spodním okraji. Povrchy betonu jsou pemrlované, imitující povrchové opracování kamene. Povrch vozovky, ve výšce 6,22 m nad korunou přepadu v koruně hráze, je zadlážděný žulovými kostkami. Plastický nápis zhotovitele mostu s názvem firmy se dochovala pouze na vjezdu z Kletečné. Na protější straně hráze zůstal z nápisu zachován pouze letopočet. Interiér: V patě tělesa hráze je založeno jedno výpustné potrubí o průměru 800 mm, opatřené na návodní straně stavidlovou ocelovou vodotěsnou hradidlovou tabulí s předsunutými česly. Na vzdušné straně je potrubí před výtokem do vývařiště ukončené dvojicí uzavíracích šoupat. Uzavírací mechanismy jsou obsluhovány stavidlovými uzávěry, umístěnými v prostorách pod vozovkou. Tlačná štola přehrady Sedlice: tzv. tlačná štola, jejíž začátek je umístěný 450 m nad hrází na sedlické straně pod úrovní dna tehdejšího řečiště, má šířku 1 a výšku 2,15 m a spád 36 m. Trasa štoly byla proražena do tvrdého rulového masivu a její vnitřní strana byla obetonována, v nesoudržné části byla opatřená armovanou obezdívkou. Štola je při svém počátku opatřená stavidlovou věží s uzavíracím stavidlem. Autorem projektu byl Ing. Josef Řeřicha ve spolupráci s Ing. Josefem Šestákem a Ing. Zdeňkem Proškem. Stavitelem byl Ing. František Pažout. Ostatní objekty vodohospodářského díla (v současné době bez památkové ochrany): Vyrovnávací nádrž přehrady Sedlice: vyrovnávací nádrž tvoří šachta na tlačné štole, vyúsťující na povrch kousek nad elektrárnou v domku, ve kterém je ovládací zařízení. Šachta je vyhloubená ve skále a je spojená s elektrárnou tlakovým ocelovým potrubím o průměru 1800 mm, zazděným v délce 20 m do štoly a ovládaným na konci šoupátkovým uzávěrem, na které navazuje tlačné potrubí, volně uložené na betonových blocích v údolním svahu a připojené k hydrocentrále pod úrovní břehové cesty. Hydrocentrála Sedlice: hydrocentrála je situována cca 2 km od hráze nádrže na levém břehu řeky Želivky. Stavbu provedla firma Hrůza a Rosenberg. Uvnitř hydrocentrály jsou umístěny tři Francisovy turbíny horizontálního provedení o různém výkonu, dodané firmou Křižík Praha. Pro snadnější rozlišení je zaměstnanci pojmenovali jmény Emilka (nejmenší), Jirka (prostřední) a Anka silák (nejsilnější). Generátory vyrábějí elektrický proud o napětí 6 kV, který je pro přenos transformovaný na napětí 22 kV. Pro obsluhu turbín postavila firma Kasal a Dubík, podle projektu architekta F. Roitha, poblíž hydrocentrály bytové domky. Vyrovnávací nádrž Vřesník: vyrovnávací nádrž slouží k vyrovnávání nepravidelných průtoků řeky pod elektrárnou Sedlice. Gravitační ráz je zakřivená do oblouku proti proudu Želivky, je vyzděná z kamene o výšce 9,5 m nad dnem údolí a je 78,8 m dlouhá. Obsah naakumulované vody je 0,39 mil.m3 a zaujímá plochu 17 ha. Nádrž má spodní výpust, tvořenou ocelovým potrubím se šoupátkovým ovládáním. Hřeben hráze je tvořený šesti bezpečnostními nehrazenými přelivy s přímou hranou. Součástí nádrže je malá elektrárna o výkonu 160 kW.