fara

Budova fary se nachází v těsné blízkosti farního kostela sv. Petra a Pavla na místě dnes zaniklého gotického kostela sv. Jiří, jehož obvodové zdivo bylo začleněno do stavby fary. Téměř intaktně dochovaná budova fary je vybudována na půdorysu písmene L. Jedná se o samostatně stojící zděný, částečně podsklepený, dvoukřídlý a dvoupodlažní objekt s celou řadou autenticky dochovaných stavebních prvků a detailů. Celý areál fary s přilehlými pozemky je nositelem velkého množství dosud nepoškozených archeologických situací, které dokládají bohatý a dlouhodobý vývoj tohoto okrsku. Na pozemku se dále nachází i zděný přízemní domek se sedlovou střechou (později využívaný jako garáž) situovaný v severozápadním koutě areálu, hospodářské stavení obsahující dva chlévy, z nichž jeden je zaklenutý třemi poli plackové klenby do pasů, dále stodola uzavírající dvůr, rozsáhlá zahrada obklopující ze západu, jihu a východu objekt fary, kamenná zeď ohrazující ze západní, jižní a východní strany celý areál a vstupní půlkruhově zaklenutá brána s brankou. Tyto objekty ale nejsou součástí památkové ochrany, kterou tvoří pouze budova fary čp. 1 s pozemky parc. č. 3505 a st. č. 3506.