venkovská usedlost

Soubor nemovitostí čp. 8 je součástí areálu bývalého panského dvora zámku Červená Lhota. Bývalý panský dvůr se rozkládá poblíž zámku ve směru na sever. Podstatná část bývalého panského dvora je již kulturní památkou evidovanou pod r.č. ÚSKP 35163/3-1958. Čp. 8 bylo ovšem v době zápisu opomenuto a nebylo zapsáno do státního seznamu, přestože se jednalo o integrální součást bývalého hospodářského dvora patřícího k zámku. Obdélná budova čp. 8 tvořená obytnou a hospodářskou částí je situována na východní straně bývalého panského dvora. Podél vnější východní strany objektu probíhá komunikace, na jihu a na západě je nemovitost oddělena od sousedních pozemků zdí, která však již k objektu majetkově nepatří. Na jihu a na západě přiléhá k domu úzký pozemek s funkcí dvorku. Na severu navazuje dlouhý obdélný zatravněný pozemek ohraničený na západní straně kamennou ohradní zdí, navazující na budovu kravína (bývalá stodola), který již patří k čp. 6. V jižní části pozemku u zmíněné západní ohradní zdi byla původně situována dnes již zbořená stodola, z níž se dochoval pouze sklep pod stodolou, dnes zakrytý novodobým přístřeškem. V severní části pozemku v těsné blízkosti kravína se nalézá novodobý objekt mléčnice. Zatravněný pozemek byl v minulosti součástí panského dvora a dnes nefunkční vjezd v západní ohradní zdi umožňoval průjezd panským dvorem ve směru od sýpky. Západní strana pozemku není uzavřena a volně navazuje na sousední parcelu. Na jihu je pozemek vymezen ohradní zdí pokračující od dvorku u čp. 8 a dřevěným plotem - patří již sousednímu vlastníkovi. Dnes je celý areál dvora majetkově rozdělen a jednotlivé části již nejsou funkčně propojeny jako v minulosti, kdy se jednalo o jeden celek.