socha Immaculaty

Barokní socha Panny Marie v ikonografickém pojetí Immaculaty stojí na náměstí pod hradem nedaleko sochy sv. Jana Nepomuckého. Plastika Immaculaty je ztvárněna v typickém pojetí. Socha světice stojí v levém kontrapostu na zeměkouli obtočené hadem, ruce má na prsou sepjaté k modlitbě. Postava je modelována velmi bohatě zřasenou draperií. Kolem hlavy má obroučku s dvanácti hvězdami. Zeměkoule, na níž světice stojí, je posazena na kruhový profilovaný sokl, který přechází ve čtvercový plintus. Pod ním je čtyřboký sokl zakončený profilovanou římsou a ve spodní části zdobený diamantovým řezem a orámováním. Profilovaná patka je posazena na podstavě, která je jen hrubě opracovaná a jejíž povrch má spíše lomový charakter. Rozměry(v, š, h): socha 147 x 50 x 43 cm, podstavec cca 250 x 80 x 80 cm