židovský dům

Sousedící domy čp. 59 a čp. 60 stojí v nejstarší části bývalé židovské čtvrti v blízkosti staré synagogy v jihovýchodní části Tichého náměstí a v severní řadě ulice Leopolda Pokorného. Jsou součástí kompaktní historické zástavby bývalého židovského ghetta v Třebíči, zapsaného od roku 2003 na seznam UNESCO. Domy čp. 59 a čp. 60 jsou ze smíšeného zdiva a tvoří společně nárožní dvoupodlažní objekt pod jedním krovem. Vzhledem ke specifickému historickému vývoji židovské čtvrti byla v minulosti vnitřní dispozice rozdělena na několik domovních dílů a dodnes je značně složitá. Obě čísla popisná se v jednotlivých podlažích různě vzájemně prolínají a dělení neodpovídá rozdělení dle parcel. Domy spolu ale stavebně souvisí a tvoří jeden celek. Fasády domů pokrývá hladká nečleněná omítka se svrchní novodobou vrstvou a výrazným dělením průčelí do ulice L. Pokorného související s dělením domu na několik domovních dílů. Profilovaná podstřešní římsa nese sedlovou střechu s pálenou taškou. Dvorní fasáda je členěna výstupky, arkýřem a zapuštěnou pavlačí nad loubím klenutým na kamenný sloup. Malý uzavřený dvorek a většina přízemní fasády náleží k domu čp. 60, pavlač nad loubím a většina fasády patra však k čp. 59. Interiér s ojedinělým spletitým dispozičním labyrintem ukrývá množství autenticky dochovaných prvků a konstrukcí. Přízemí je různorodě zaklenuté (plackové, valené, křížové klenby, či plochostropé), v patře pak převažují ploché omítané stropy. Okenní otvory vyplňují dřevěná dvojitá okna rozličných typů a stáří. Oba domy představují významný doklad historického vývoje, životního způsobu a ukázku specifických podmínek omezení života židovské komunity, které se promítly do stísněného a spletitého labyrintu uspořádání vnitřních dispozic jednotlivých domů s odlišným majetkovým dělením.