Michalův statek
Havlíčkův Brod
Pohleď
Pohleď
Pohleď
zemědělský dvůr

anotace

Areál zemědělské usedlosti s vnitřním dvorem uzavřeným obytnými a hospodářskými budovami představuje cenný doklad lidového stavitelství na Vysočině od konce 17. do počátku 20. století. Nově rekonstruovaná usedlost slouží od roku 2004 jako Selské muzeum.

dějiny

Z konce 17. století s pozdějšími úpravami, výměnek čp. 40 ve dvoře je z počátku 20. století. Michalův rod je na místě doložen již od roku 1591.

historický vývoj

Od r. 1591 do roku 2000 sloužil jako zemědělská usedlost Michalova rodu. Od roku 2004 je v usedlosti umístěno Selské muzeum Michalův statek.

popis památkové hodnoty

Významný doklad vývoje lidového stavitelství na Vysočině od konce 17. století do počátku 20. století. Jednotlivé stavby jsou ve hmotě i dispozici velmi dobře zachovány včetně mnohých cenných řemeslnických detailů a konstrukcí.

popis

Areál zemědělské usedlosti je situován v severovýchodní části návsi nad silnicí z Lučice na Světlou Sázavu. Michlův statek je tvořený do návsi štítově orientovaným obytným stavením čp. 16 s navazujícími chlévy, výměnkem čp. 40 a hospodářskými stavbami uzavírající dvůr. Vstup do dvora je řešen dnes již novou dřevěnou bránou s vrátky, vytvořenou na základě obdobných historických konstrukcí. Mezi hospodářskými budovami nechybí chlévy, špejchar, stodola, kolna, sklepy ani studna. Ke statku náleží i rozsáhlé pozemky bývalého sadu.