boží muka

Boží muka se nacházejí těsně za hranicí ochranného pásma MPZ Polná při silnici ve východní části obce v ulici Palackého. Jak je obvyklé pro boží muka, stojí na křížení dvou cest, a to silnice směrem na Zábornou (po její levé straně) a cesty vedoucí k rybníku za obcí. Na stejném místě jsou zachycena i na indikační skice Stabilního katastru z roku 1838, v té době byla situována ještě na okraji obce. Dnes stojí již v intravilánu obce v drobném trojúhelníkovém parčíku vymezeném ze dvou stran komunikací a z třetí areálem domu čp. 240. Těsné okolí je zatravněno a osázeno trojicí listnáčů vysázených v trojúhelníku okolo této drobné sakrální stavby. Kamenná sloupková boží muka pocházejí ze 17. století. Hranolový dřík s okosenými rohy a patkou vyrůstá ze soklu čtvercového půdorysu. Dřík a sokl jsou spolu spojeny kovovými sponami. Dřík je zakončen odstupňovanou hlavicí, na níž spočívá hranolová kaplice lucernovitě otevřená do tří stran. Zadní strana je plná. Otvory kaplice jsou ukončeny tzv. oslím hřbetem. Vnější stěny nad oslím hřbetem jsou zdobeny rytým reliéfem rostlinného motivu. Celá kaplice je zakryta stříškou ve tvaru komolého jehlanu a zakončena novodobou kamennou koulí s vetknutým kovovým latinským křížkem. Na vnitřní straně kaplice je patrný výrazný otisk, pravděpodobně původního obrazu. To by potvrzovalo údaj, že v minulosti byl v lucerně umístěn obraz sv. Václava. Na čelní straně kaplice je na sloupcích znatelná dnes již špatně čitelná datace s iniciály MM 16xx. Dvě číslice jsou bohužel téměř nečitelné, poslední se jeví jako číslo 2. Podle Břetislava Rérycha jsou však boží muka datována do roku 1653. Není jisté, zda spojení sloupu a hlavice s kaplicí je zcela původní a patří k sobě, protože sloup s hlavicí nelícují.