venkovská usedlost

Původně čtyřboce uzavřená hospodářská usedlost s okapově orientovaným obytným domem se rozkládá na půdorysu písmene U. Bohatě zdobené uliční průčelí s osmi dvoukřídlými větracími okénky zvýšeného půdního polopatra je asymetricky umístěným segmentově zaklenutým krytým vjezdem s dvoukřídlými dřevěnými vraty rozděleno na dvě nestejně velké části o čtyřech a dvou okenních osách. Obytný částečně podsklepený dům se sýpkovým polopatrem je jednotraktový s krytým vjezdem, bytem hospodáře po jedné straně průjezdu a výměnkem po druhé straně. Na byt hospodáře o půdorysu L navazuje směrem do dvora hospodářské křídlo stájí a chlévů. Na výminek navazuje přípravna krmiva a původně dvojice chlévů, z nichž severní byl zcela zbořen a nahrazen novodobým, do dvora otevřeným přístřeškem. Příčně průjezdná stodola původně uzavírající dvůr shořela. Na jejím místě dnes stojí hmotově zcela odlišná dvorní stavba volně spojená přístřeškem se samostatně stojící bývalou stodolou upravenou pro potřeby truhlářské dílny. Před západním průčelím usedlosti se rozkládá zahrada plynule pokračující až před jižní průčelí obytného stavení, kde plní funkci předzahrádky. Předzahrádka obehnaná dekorativně pojatým kovovým oplocením je komunikací vjezdu do průjezdu rozdělena na dvě samostatné části.