říční lázně Polanka

Dřevěná dvoupodlažní budova byla postavena v letech 1933 - 34 podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse. Objekt s více než sto šedesáti kabinami a občerstvením byl zázemím již neexistujících říčních lázní situovaných v údolí řeky Jihlavy. Převlékací kabiny již neslouží svému účelu, využíván je pouze prostor pro občerstvení a skladování. Budovu na půdorysu protáhlého L tvoří subtilní dřevěná skeletová konstrukce s otevřeným ochozem po celé délce podlaží a se čtyřmi předsazenými jednoramennými schodišti. Pultovou střechu s mírným sklonem krytou pozinkovaným plechem s nátěrem podpírají dřevěné sloupy přes dvě patra. Dispoziční uspořádání delšího křídla je v podélném směru dvojdílné s ochozem a příčně řazenými kabinami. Dispozice přechází ve střední části ve čtyřdílnou (ochoz, kabiny, chodba, kabiny). Kratší křídlo je řešeno jako podélný trojtrakt s ochozem, kabinami a přilehlým průběžným úložným prostorem. Jednotlivé kabiny jsou uzavřeny dřevěnými kazetovými dveřmi. Občerstvení a toalety jsou situované v přízemí ve střední části. Obvodový plášť tvoří prkna kladena vodorovně na peření. Prkenné jsou i všechny dělící stěny a podlaha v patře. Podlaha v přízemí z betonové mazaniny a betonové dlažby je zvednuta mírně nad terén. Zadní část obvodové konstrukce v přízemí byla nahrazena vyzdívkou z cihel a sklobetonu. Původní barevnost se nepodařilo zjistit, objekt byl léta natírán hnědým luxolem, dnešní stav je novodobý. Stávající barevnost odlišuje žlutě: nosné prvky skeletové konstrukce včetně madla zábradlí a schodnic; červeně: podbití střechy, svislou výplň zábradlí; modře: stěny, dveře, ostatní výplně. Interiéry kabin a zázemí jsou však bez povrchové úpravy.