kaple Nanebevzetí Panny Marie

Pozdně barokní kaple zasvěcená Panně Marii vznikla v roce 1762 na předměstí tehdejší Jihlavy jako kaple pro pocestné u frekventované středověké cesty. Nyní se nachází na okraji panelové zástavby při okraji komunikace směrem na Pístov těsně za průčelím panelového bytového domu. V 19. století byla kaple klasicistně upravena. Jedná se o centrální stavbu na osmibokém půdorysu zastřešenou plochým jednou zalomeným osmibokým jehlanem s dvouramenným křížem ve vrcholu. Zdobena je jen plocha uliční fasády prolomená vstupními prosklenými dveřmi s kovovou ochrannou mříží. Dveře jsou lemovány hladkým kamenným ostěním s dvojící předsazených kamenných schodišťových stupňů. Hlavní fasádu rámují pilastry s korintskými hlavicemi nesoucí jednoduché kladí. Nade dveřmi je průčelí členěno prázdným zrcadlem. Pod střechou je šikmý náběh římsy. Střešní krytina je z pozinkovaného plechu, bez okapů a svodů. Plocha fasády je šedivá, aktivní zdobné prvky jsou v barvě lomené bílé. Ke hmotě osmiboké kaple jsou z obou stran uličního průčelí zakomponovány mladší zděné sloupky bývalého a dnes již sneseného oplocení zahrady při bývalé Německé hospodářské škole. Sloupky byly přizděné kolem roku 1900. Při západní straně je ke sloupku oplocení ještě připojen zděný sloupek bývalé brány ukončený čtvercovou deskou završenou kamennou kopulí. Vnitřní osmiboký prostor kaple je zaklenut kupolí. Původní omítky se dochovaly jen v klenbě a jsou dnes opatřené bílou výmalbou s pěticípými hvězdami provedenými nástřikem přes šablonu. Podlaha je pokrytá keramickými dlaždicemi. Naproti vchodu se nachází mělká zaklenutá nika. Kaple je v současnosti bez vybavení.