městský dům

Poloroubený přízemní dům se sedlovou střechou s polovalbou je situovaný ve čtvrti Zichpil. Dům venkovského charakteru s dvojdílným dispozičním uspořádáním je částečně podsklepen. Později (po roce 1838) byl objekt rozšířen o přístavek s dřevníkem a chlívkem situovaným na západní straně před vstupem. Obvodové konstrukce jsou částečně roubené, částečně vyzděné z kamene, severní průčelí je vyzděno z cihel (detailní znázornění viz schéma přízemí v příloze). V síni je vyzděná černá kuchyně čtvercového půdorysu s dymníkovým ústím vedoucím do komína. Obytná část byla patrně druhotně rozdělena na světnici s pecí ústící do černé kuchyně a menší světničku. Kamenný sklípek s valenou klenbou je situován pod světnicí a přístupný záklopem v podlaze v síni. V síni je také dřevěné schodiště na půdu. Strop obytných místností je původní trámový s prkenným záklopem, v síni je strop povalový. Z velké části je dochován tesaný krov ze stromů kácených dle dendrochronologie v zimním období 1792 - 93. Krov tvoří soustava s jednou stolicí podpírající středy hambalků. Krokve jsou zakončeny námětky. Místo střešních latí byla v minulosti použita kulatina, krytina je nově (2010) obnovená ze štípaného šindele.