venkovská usedlost

Prohlášený areál KP zahrnuje obytné stavení čp. 8, výměnek čp. 28, chlévy, stodola, kolna, oplocení, dvůr, předzahrádka. Za usedlostí navazuje sad, který není předmětem památkové ochrany. Obec Božejov je vesnicí návesního typu přibližně oválného tvaru s usedlostmi položenými kolem této návsi, na ní kaple a rybníček. Je středověkého založení, první písemná zmínka je z roku 1390. Ve stabilním katastru z roku 1827 je evidováno 16 usedlostí. Usedlost čp.8 s výměnkem čp.28 se nachází ve středu východní části návsi, na území vesnické památkové zóny Božejov. Jedná se o usedlost, která se společně s výměnkem rozkládá kolem obdélného dvora a tvoří uzavřenou dispozici. Usedlost i v současné slouží k bydlení, zemědělský výroba se však zde již neprovádí.