venkovská usedlost

Hlavní stavení je obdélného půdorysu, hloubkové dispozice, kratší stranou do ulice, přízemní s obytným podkrovím. V přízemí se do dvora otvírají čtyři okenní osy po dvojcích flankující portál, severněji chlévy z kamenného kvádrového zdiva. Okna s jednoduchými páskovými šambránam s štukovým klenákem kolem svrchní části oken nad profilovanou podokenní římsou. Okna šestitabulková, ven otvíraná. Segment portálu má ve vpadlé ploše vystouplý dekor kroužků dole a nahoře a mezi nimi meandr. Ve vlnitě završeném klenáku dekorativní kurzívou vepsáno “N Z” pod složitě tvarovaný vegetabilní (?) ornament. Pod hlavicemi pilířků portálků, deskově profilovanými, je shora dolů kladen pás s vystuplým dekorem trojic svislých, střídavě s trojicí vodorovných pásků. Patka má vpadlou plochu s vystouplým dekorem obdélníku s vykrojenými roky a vykrojeným segmentkem do delší a kratší strany. Okna přízemí průčelí do ulice (dvě osy) tvarována stejně jako do dvora, bez klenáků. Nad šambránami pseudobarokní motiv volut flankujícíh florální výhonky. Klasicistní pásová římsa ve středu trojúhelně vzedmutá, krytá plechem. Páskové rámování stran štítu dekorováno půlkrukovými vyříznutími. Pod půlvalbou štukový pás, zespod vybíaný půlkruhy, vprostřed s datačním nápisem “1825”. Pod tímto písem dvojice drobných šestitabulkových ven otvíraných oken. Mezi nimi volutami flankovaná valeně zaklenutá nika s rustikální kamennou soškou sv. Jana Křtitele, křtícího Krista. V klenáku niky písmena “JB”. Západní stěna osazena oknami stejného typu jako na východní, nádvorní straně a dvěma prostými, našíř posazenými obdélnými okénky. Vstup novodobým francouzským oknem. Ve střeše Dvojice mansard, podobných východním. Jižní nároží stavby bosována, severní část, neomítaný chlév, opatřena dvěma zaslepenými obdélnými okénky, z východu otevřenými flankujícími segmentem klenutý vstup . Střecha sedlová krytá betonovými taškami. Ve střeše do dvora šest obdélných mansardových oken, dvoukřídlých, šestitabulkových, otvíraných dovnitř, zastřešených sedlově. Krovní konstrukce částečně zakrytá, hambalková nesená dvojicí stolic. Ve východní části parcely z pískovcových bloků zděná zemědělská stavba, nechráněná, nepříliš velké památkové hodnoty.