socha sv. Josefa s Ježíškem na podstavě

Socha sv. Josefa s Ježíškem je umístěna ve středu obce po pravé straně silnice směrem na Kramolnu a Zlič, nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého, před domem čp. 59. Zhotovena je ze dvou druhů pískovce - červeného a světlého, a její celková výška je téměř 5 metrů. Základová deska je v současné době již téměř celá zapuštěna v zemi. Na ní stojí mohutný třídílný podstavec, jehož boky směřují k sobě, pohledově dopředu. Spodní část podstavce je zhotovena ze světlého pískovce, je nezdobená, ukončená výžlabkem. Střední část (zhotovená z červeného pískovce) je ukončená bohatě profilovanou, konvexně vydutou římsou. Po stranách jsou v mělkých karuších reliéfy světců ( zprava sv. Jakub, zleva sv. Sebastián), v čele pak hluboká zaoblená nika, nahoru konvexně vydutá a ukončená mělkým reliéfem mušle. V nice jsou patrné zbytky nápisu, který je však především ve středu zcela nečitelný. Na neprofilovaný mezistupeň ze světlého pískovce nasedá horní část podstavce po stranách s volutami, nahoře ukončená bohatě profilovanou, konvexně vydutou římsou. Voluty mají na bocích rozviliny. Čelo je tentokrát vypouklé a v celé ploše se nachází reliéf sv. Antonína. Rozměry podstavce : 310 x 120 x 70 cm Vlastní socha světce je cca 170 cm vysoká, je umístěna na mírně kónickém soklíku, asi 40 cm vysokém. Světec drží v levé ruce Jěžíška, ke kterému se naklání a shlíží na něj. Socha je velmi dobře plasticky modelována s dramatickým pohybem a rozevlátou drapérií. Sv. Josef je prostovlasý s paprskovitou svatozáří.