krucifix na podstavě

Ukřižování umístěno na okoseném rohu opěrné zdi zahrady hotelu Hron, čp.436. Výška sochy asi 4,5 m. Materiál místní pískovec. Sokl sochy třídílný. Spodní část podstavce má nápis stylovým písmem, skoro nečitelný. Vzadu nápis: „Léta Páně 1822 nákladem Vincencia Dostála a Františky manželky.“ Střední část soklu má nahoře a dole po stranách uchovité závity a ve střední části reliéfní medailon s čtrnácti svatých pomocníků. Některé ze světců určíme podle běžných atributů: sv. Barbora s věží a cimbuřím, sv. Eustach s jelenem, sv. Markéta s křížem v ruce, sv. Pantaleon připoutaný ke stromu, sv. Kryštof s Ježíškem na ramenou, sv. Jiljí s laňkou, sv. Vít s kohoutem, sv. Kateřina Alexandrijská s ozubeným kolem, sv. Achác s křížem, další tři světci s biskupskou mitrou jsou pravděpodobně biskupové sv. Blažej, Diviš a Erasmus, postava kněze bez pokrývky hlav je snad sv. Cyriak, který bývá zobrazován jako biskup bez mitry a zbývající postava rytíře vlevo nahoře je snad sv. Jiří. Nad nimi P .Marie. U paty výjevu Beránek. Pod prolamovanou římsou hlavičky andílků. Nad římsou skála s lebkou a na ní figura Ukřižování.