měšťanský dům

Areál městského domu čp. 14 se nachází v historickém jádru města. Areál je tvořen dvoupodlažním domem čp. 14 včetně původně přízemního, dnes, po novodobé nástavbě, již patrového dvorního traktu a ohradní zdí s klenutou průjezdní brámou. Ve dvoře v hloubi protáhlé parcely je v severovýchodním koutě areálu umístěno památkově nechráněné hospodářské zázemí, tvořené zděným přístavkem s kolnou. Pohledově se uplatňuje zejména hlavní jižní průčelí domu a to ve střední části severní fronty náměstí F. L. Věka, v místě, kde kolmo do náměstí ústí Novoměstská ulice. Boční západní stěnou domu a na ní navazující ohradní zdí je pak vytvářena linie této ulice. Dům má v přízemí zachováno jako jedna ze dvou posledních staveb v náměstí arkádové loubí, tvořené v průčelí třemi oblouky.