synagoga

Budova někdejší synagogy je vsazena do fronty utvářející východní linii Šubertova náměstí. Ze severní strany k ní přiléhá dvoupodlažní dům, v němž byla kdysi židovská škola (dnes městské muzeum) a v jehož jihovýchodním koutu je situována očistná lázeň mikve. Budova synagógy zaujímá protáhlý obdélný půdorys, zadní trakt se uplatňuje v souběžně běžící uličce. V části do náměstí je budova dvoupodlažní, dále pak navazuje lodní prostor synagogy. Hlavní západní, do náměstí orientované průčelí je trojosé, vodorovně rozdělené patrovou, svrchu oplechovanou římsou. Je členěné v přízemí i patře čtyřmi svislými průběžnými pilastry, s rozlišenými sokly a kamennými hlavicemi vynesenými až nad korunní římsou. Oba středové pilastry, v patře zvýrazněné, výškově převyšují nad korunní římsou oba krajní pilastry a svírají trojúhelný štítek vynesený nad korunní římsou a zdůrazňující střední osu průčelí. Na střední ose je v přízemí proražen vysoký obdélný vstupní otvor, rámovaný kamenným portálem. Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá, prosklená do tabulek. Na šířku vchodu je v patře prolomeno obdélné okno v rovném ostění. Stěna pod parapetem okna je členěna šířkově obdélným vpadlým polem, do něhož je dodatečně vsazena pamětní deska. Nad oknem je stěna členěna vpadlým polem zahroceně zaklenutým. Na obou krajních osách v přízemí i patře jsou prolomeny stejné okenní otvory v rovném ostění. Okna jsou stejná jako střední okno v patře, jsou však o něco málo užší. Přední trakt budovy je zastřešen sedlovou střechou, jejíž hřeben běží rovnoběžně s uliční frontou. Krytinou je plech. Za zmíněným štítem kolmo vybíhá malé sedlo, jehož hřeben se váže do hřebene střechy. Nad zadním traktem, nad prostorem lodi synagogy je pultová střecha se hřebenem vážícím se k boční severní stěně jižně stojícího domu. Také tato střecha je kryta plechovými pásy. Zadní průčelí budovy, orientované do malé uličky, je trojosé. Na obou krajních osách jsou prolomeny vysoké úzké jemně zahrocené okenní otvory v rovném ostění, které společně s větším, o něco výše prolomeným kruhovým oknem na střední ose, prosvětlují interiér modlitebny. Stěna zadního průčelí je užší o šířku uličky, táhnoucí se v celé hloubce modlitebny mezi její boční severní stěnou a jižní boční stěnou severně přistavěné budovy. Do této uličky s jedním rozpěrným prampouchem ústí z předního traktu synagógy obdélný vchod, uzavřený jednokřídlými dřevěnými dveřmi. V patře je na ose tohoto vchodu prolomeno obdélné okno v rovném ostění.