1000119459 - socha sv. Donáta na podstavě
socha sv. Donáta na podstavě
Jičín
Tetín
Tetín
Tetín

anotace

Skulptura místní provenience s ojedinělým ikonografickým námětem je dokladem barokní sochařské produkce. Dílo patří k souboru soch, které původně ohraničovaly panství Ignáce Falgeho.

Materiál silně zvětralý. Skulptura pokryta silnou vrstvou zelené vegetace.

popis

Sloup se sochou sv. Donáta je situován na malé kruhové návsi obce Tetín. Materiálem je pískovec, dílo orientováno k SZ - straně. Na dvoustupňovém soklu (o rozměrech 88 x 88 cm a výšce 71 cm (44 + 27)) ukončeném ustupujícím oblounem spočívá štíhlý hranolový podstavec (s rozměry 51 x 54 cm a výškou 118 cm). Podstavec v dolní části baňatý, jeho boční a přední strany mají zrcadla s vtesaným orámováním a s půlkruhově vyříznutými rohy. V zrcadle čelní strany vtesaný špatně čitelný nápis s chronogramem provedený v humanistické minuskule, text nápisu: “SangVInee[---]fVIs / Donate PatronVS / RIgID[---]et an[---]tIs / fVLg[---] LI[---] / aDa[---]”. Nad nápisem v barokních kartuších iniciály “J” a “F” (Ignác Falge), nad nimi korunka. Dole na zadní straně podstavce vročení “1731”. Na podstavci posazena výrazně širší římsa (o výška 38 cm) s profilací pásek, sima, pásek a obloun. Na římse socha světce v životní velikosti (cca 180 cm) s vlastním plintem. Světec ztvárněn jako římský voják, v pravém kontrapostu, oděn v suknici, brnění a obut ve vysoké lýtkové boty, přes tělo přehozená rozevlátá pláštěnka. Jeho levá ruka spočívá na prsou, pravá pozvednutá drží krátký meč. Hlava se dívá vlevo dolů.

• Kód CZ 16414, Tetín, ves, Tetín, Jičín, Královéhradecký kraj

• restaurování - 2015