fara

Jednopatrová z kamene zděná budova fary je vystavěná severně od barokního poutního kostela Nenebevzetí Panny Marie, v jeho těsné blízkosti. Společně s kostelem a přilehlými pozemky vytváří památkově chráněný areál. Fara je vystavěna nad obdélným půdorysem. Její hlavní průčelí je orientované k západu. Přízemí i patro této stěny jsou pětiosé. V přízemí je na prostřední ose proražen pravoúhlý vstup v kamenném ostění. Dveře jsou dřevěná jednokřídlá. V patře je téže ose obdélný okenní otvor vymezený kamennou šambránou s podokenní římskou. Okna jsou dřevěná dvoukřídlá, zdvojená, dělená do šesti tabulek. Zcela totožná okna jsou na zbývajících čtyřech osách průčelí a to v přízemí i v patře. Vchod do fary je zavětrán dřevěným přístavkem ze svisle kladených prken. Stojí na kamenné podezdívce, zastřešuje jej pultová stříška krytá azbestocementovými šablonami. Vchod do přístřešku je na ose jeho západní stěny, po obou stranách vstupu jsou čtvercová dřevěná okna dělená do devíti tabulek. Protější, k východní straně orientovaná stěna je rovněž pětiosá. V přízemí je na prostřední ose proražen pravoúhlý vchod, vymezuje jej kamenné portálové ostění. Dveře jsou dřevěná jednokřídlá. Od jihovýchodního nároží až po tyto dveře se ke stěně přimyká, v přízemí i v patře, z prken bedněný hospodářský přístavek zastřešený pultovou střechou svedenou až téměř k terénu. Severní boční stěna je dvouosá. V patře jsou dvě okna, v přízemí pouze jedno a to na ose při východním nároží. Okna jsou shodná s okny hlavního průčelí, totéž platí i oknech protější jižní boční stěny. Zde jsou na dvou osách celkem čtyři okna, dvě v přízemí a dvě v patře. Celou budovu obíhá profilovaná korunní římsa. Fara je zastřešena vysokou valbovou střechou s námětky, krytinou jsou azbestocementové šablony.