Skalka

Skalka leží na pomezí Náchodska a Trutnovska v malebném místě uprostřed krásné přírody CHKO Broumovsko zhruba 7 km severozápadně od města Police nad Metují, na východ od Adršpašsko-teplických skal. Zástavba je soustředěna v údolí podél potoka Vlásenka v rozvolněné struktuře typické pro vesnice v tomto regionu. Nahoře na terénní hraně levé strany údolí se nacházely selské dvory, v úzkém údolí pak drobnější stavení domkářů, řemeslníků, hostinských a obchodníků. Kromě zemědělství se obyvatelé Skalky věnovali také domácímu tkalcovství, později dojížděli za prací do okolních tkalcoven, tíren a pazderen. Téměř všichni obyvatelé byli německé národnosti a v letech 1945-1946 museli až na 20 osob Skalku opustit. Z původního stavebního fondu se zachovala pouze část, po odsunu byly domy postupně likvidovány, zbývající dnes již slouží většinou jako rekreační objekty. I tak ale patří zástavba mezi nejlépe dochované v kraji. Jedná se o přízemní drobnější domy z přelomu 18. a 19. stol. s roubenými světnicemi a zděnými hospodářskými částmi zastřešené sedlovými střechami vesměs s eternitovými krytinami. Původní krytinou byly slaměné došky. Domy mají bedněné štíty tzv. slezského typu často s německými nápisy. V obci se dochovalo několik kamenných křížů, které patrně většinou vytvořil zdejší kamenický mistr Watzke. Pomník padlým byl postaven v roce 1934 a patří k nejunikátnějším v regionu.