tělocvična - sokolovna

Jednopatrová budova na nárožní parcele, částečně napojená na starší zástavbu. Jednokřídlá hmota obdélného půdorysu se do křižovatky ulic T. Svobody a Tyršovy otevírá monumentálním vstupním parterem, tvořeným na jedné straně výrazně vystupujícím rizalitem, na druhé straně pokračováním hlavní hmoty budovy, napojeným na starší zástavbu obloukovitou křivkou. Mezi těmito dvěma křídly je vloženo šestistupňové kamenné schodiště konvexního půdorysu, na kterém se nachází mírně ustoupený vstupní parter stejného půdorysu, sestávající ze tří původních dvěří, dvoukřídlých se světlíky, dřevěných, s původním kováním; mezi nimi vertikální pásy pohledových pálených cihel. Pod mohutně vysazenou římsou dva podvalky, na římse připevněný nápis SOKOL, cca 70 cm římsu převyšující volně do prostoru. Po levé straně vstupního parteru tři okna oddělená pásy režných cihel. Po celém obvodu budovy sokl z hrubě tesaných pískovců, pohybující se v rozmezí výšky 1-2 m; pískovce směrem do ulic poskládány na způsob kyklopského zdiva, směrem do dvora pravidelně v pásech. Výrazně vystupující rizalit je pravoúhlého půdorysu, ve výši prvního patra předstupuje hmota o půdorysu segmentu. Nad soklem uskočená římsa, obě patra osvětlena po třech sdružených oknech šestitabulkových dřevěných. U koruny plasticky předsazený úsek římsy se dvěma původními kovovými vlajkovými stožáry, na něm posazena plastika sokola s rozpjatými křídly z umělého kamene. Hlavní obdélná hmota budovy do ulice osvětlena třema vysokými devítitabulkovými okny, mezi nimi opět vertikální pásy režných cihel. Korunní římsa plasticky tvarovaná na motiv zubořezu. Z obdélníku hlavní hmoty dále vystupuje přízemní pravoúhlý přístavek, osvětlený dvěma okny devítitabulkovými, z něho dále pokračuje cca 3 m dlouhý plot. Složitě pročleněné průčelí při vjezdu do dvora je zakončeno trojúhelníkovým štítem. Dvorní fasáda jednoduchá, osvětlená čelně zleva čtyřmi okny jednoduchými šestitabulkovými a čtyřmi okny po dvou sdruženými stejného charakteru. V partii u starší zástavby se nalézá terasa. Vstup ze dvora je rámován pásy režných cihel. Hladké plochy fasády u celé budovy břízolitové. Střecha nad hlavní obdélnou hmotou sedlová, oplechovaná, nad vstupní partií rovná, pobytá asfaltovými pláty. Několik cihlových komínů. Interiér: Střed dispozice tvoří tělocvičná hala. Vstup z postranní místnosti do haly je zajištěn dvěma horizontálními posuvnými dveřmi, zachovanými i s původním mechanismem posuvu. Protějšek vyvýšenému pódiu tvoří balkon, pod ním pět původních dřevěných dvoukřídlých dveří s dvojicemi kulatých nautických okének. Na stropě původní štíty se štukovým ornamentem stylizovaného sokolského znaku. Před tělocvičnou se nachází vstupní hala s terazzo podlahou a stropem členěným přiznanými omítanými traverzami, mezi nimiž jsou zavěšena původní kulová svítidla. V polokruhovém vstupním parteru pokladna, opět terazzo podlaha; u pokladního okénka původní trubkové zábradlí.