socha sv. Donáta na podstavě

Socha sv. Donáta z Arezza se nachází v osadě Podkost, místní část Semtiny, po pravé straně průjezdní komunikace směrem na hrad Kost, naproti čp. 24, za příkopem na okraji pole. Materiálem je pískovec. Dílo je orientováno k JV. Mohutný sokl s rozměry 90 cm x 92 cm a výškou 50 cm je vyzděn z pískovcových kvádrů. Na soklu posazena v horní části zkosená deska o výšce 32 cm, na ní hranolovitý podstavec s rozměry 68 cm x 58 cm a výškou 90 cm. Čelní strana podstavce nese v zrcadle s vtesaným orámováním a s čtvrtkruhovitě vybranými rohy vtesaný nápis. Text nápisu: “Anno 1740 / wizwižen / Svatý / Donáti / Orodug za / nás / proti zlému / powětrzy”. Stejná zrcadla, ale již bez nápisů, jsou i na obou bocích podstavce. Podstavec ukončen výrazně širší jednoduše profilovanou římsou členěnou lesbickým kymatem a abakem, výška 28 cm. Socha světce má svůj vlastní plintus. Sv. Donát znázorněn jako biskup, v mírně podživotní velikosti, výška cca 170 cm, v kontrapostu, v obloukovitém prohnutí na svoji levou stranu. Oděn v biskupském oděvu, v pluviálu, s mitrou na hlavě, u pasu šňůra se dvěma střapci. V levé ruce drží knihu, pravá vztyčena k přísaze.