fara

Areál fary čp. 39 stojí při okraji obce, asi 200 m severoseverovýchodně od centra na severozápadní straně cesty vedoucí ven z obce podél Zubrnického potoka. Areál tvoří vlastní (1.) fara čp. 39 a (2.) stodůlka, stojící východně od fary. K farní budově patří pískovcové schodiště vedoucí z cesty před její jihozápadní vstupní průčelí, které je na stranách sevřeno opěrnými zdmi z režného zdiva z lomového kamene, na nichž je osazen plot z latí nesený pískovcovými sloupky. U cesty je schodiště ukončeno pilířovou brankou (bez vrátek) s pilíři hladce omítnutými, vyzděnými z cihel na čtvercovém půdorysu a završenými krycími pískovcovými deskami s komolými jehlany. Podél cesty, před jihovýchodním průčelím fary, navazuje na branku schodiště opěrná zeď z režného zdiva z lomového kamene zakončená na severovýchodě týmž pilířem, jako u branky schodiště. Na zdi je osazen plot z latí. Před jihovýchodním průčelím fary, mezi ním, schodištěm a opěrnou zdí je předzahrádka – na parcele č. 70. U jižního nároží stodůlky stojí vrata z latí osazená na dva poměrně subtilní cihelné pilíře, jimiž je povozy z cesty přístupný dvorek za severovýchodním zadním průčelím fary. Tento dvorek byl na severozápadní straně zakončen hospodářským objektem s chlévem v přízemí a seníkem v patře. Do areálu náleží též farní zahrada na parcele č. 68 s opěrnou zdí s plotem, která však není kulturní památkou. Na zahradě stojí opěrná zídka z hrubě opracovaných pískovcových kvádrů, rovnoběžná s hlavním jihozápadním průčelím fary a přerušená krátkým schodištěm před hlavním vchodem.