liniové opevnění - pěchotní srub R - S - 74

Oboustranný objekt čs. těžkého opevnění III. odolnosti s 2 pozorovacími zvony v sedle Hanička. Součástí objektu je tzv. diamantový příkop. Před objektem kruhový segment betonového prahu protitankové překážky. Vlastní pěchotní srub je hrubě omítaný železobetonový objekt s plochou zatravněnou střechou, z níž vystupují ocelolitinová tělesa zvonů s betonovými týly. Přibližně lichoběžný půdorys s vystupujícími tělesy ochranných křídel se zvony se opakuje i v podzemním, týlovém patře. Dispozice v podstatě dvoutraktová, vnitřní stěny tl. 100 cm železobetonové příčky tl. 15 a 30 cm zděné z cihel, spárované a bílené, u stropů s 5 cm tlustou korkovou vrstvou. Podlahy pálené betonové, stěny a stropy střeleckých kasemat, 3 místnosti v horním, bojovém patře a skladu munice v dolním patře obloženy plechem (šedý nátěr). Zárubně dveří originální, původní i 2 dobře přenesené z tvrze Hanička. Vstup do objektu z týlové strany původními mřížovými dveřmi, za nimi vlevo mřížka nasávání vzduchotechniky, proti dveřím zazubená střílna obrany vchodu s uzavíratelným průzorem. Za dvojím zálomem chodby původně 2 plynotěsné dveře, dochovány pouze vnitřní. Za dveřmi hlavní chodba se schodištěm do dolního patra. Vpravo kratší úsek se sedmibokou pravou kasematou (střílny protitankového kanónu, kulometného dvojčete krycího lehkého kulometu). Vlevo téměř čtvercová místnost - nyní kuchyně. Trojúhelný konec chodby se střílnou krycího kulometu, průchodem periskopu, granátového skluzu a odvodnění(žlábek podél stěny chodby), odtud přístupný i kachlový vnitřní prostor, zvonů - v horní části ocelolitinový, se znakem výrobce( Škoda Plzeň). Naproti vyústění vstupní chodbičky volný prostor nádrží a skladu munice, z části ve volném prostoru nad dvouramenným schodištěm. Na betonových soklech dvojice I nosičů vynášejících původní nádrže. Levá část objektu se střeleckou kasematou (5boká, zbraně a periskop a gr. skluz u krycího kulometu), místnostmi velitele a telegrafisty. Pětiúhelně zalomené ukončení chodby s krycí střílnou, periskopem, gr. skluzem a průduchem vařiče. Kruhový prostor zvonu. Týlové patro obdobné dispozice - v prostoru vstupní chodbičky 2 malé sklady poh. hmot (dvoukřídlé dveře kabel. studny) a proviantu, ze vstupní předsíňky průchod pod levou kasematu, kde jsou ubikace s vrtanou studnou a kabelovými telegrafisty. Pod levou částí místnost agregátu a filtrovny (betonové sokly), pod zvonem oddělený prostor skladu poh. hmot. Pod pravou kasematou ubikace mužstva, v prostoru zvonu a při zvonu sklad munice, ve zbývajícím prostoru umývárna a WC(upraveno) s částí původních žb. příček v ocelových rámech. Uvnitř objektu funkční kopie původní filtroventilace(pouze rám filtrů a prachový filtr, původní) propojená prostupy. Objekt zevně opatřen šedivým nástřikem, pouze na vrchlících obou třístřílnových zvonů bílý a černý maskovací nátěr. Přechod stěn na střechu zaoblený, s háky pro zavěšení maskovacích sítí. Severovýchodní stěna(proti nepříteli) chráněna kamenným záhozem (zčásti snesen). Prostory střílen a vstupy kryty krakorcem, před oběma kasematami 3 m hluboký, tzv. diamantový příkop. Severozápadní stěna se střílnami kasematy s ústím odpadů nábojnic a krycího kulometu(s vyústěním periskopu, gr. skluzu a vařiče). Střílny kulometů zazubené. Jihozápadní stěna týlová, s šikmým soklem, přerušeným betonovým stolem pod ústím granát. skluzu a otvorem vstupu. Na bočních stěnách vyústění ventilace - vlevo čtvercová, vpravo obdélná mřížka(rám a kolejničky), kryjící kruhová ústí(4 a 2) potrubí. Jihovýchodní stěna kasematová - jako severozápadní.