dům

Usedlost č. p. 342 stojí mimo souvislou zástavbu v katastru obce Hodkovice, přístupná je polní cestou od kaple sv. Jana Křtitele v Záskalí. Usedlost je na půdorysu obráceného písmene L; původní objekt s obytnou částí je celý přízemní, roubený, se sedlovou střechou. Hospodářská část mladšího data a kolmo k objektu je z východní strany přistavěna stodola. Všechny střechy jsou kryty eternitovými taškami. Hlavní jihozápadní štítové průčelí je členěno do třech okenních os, vazba roubení na nároží je skryta pod bedněním ze dvou prken, okna zasazená v mělké špaletě s dřevěnou šambránou s “uchy” a trojůhelným zakončením s masivní parapetní římsou s profilovanými rohy. Okna dvojitá, dvoukřídlá, dvoutabulková. Štít je horizontálně členěn do dvou polí, spodní část je bedněna svisle, horní pole mírně předsazené je bedněno střechovitě na střed, místy jsou použity krycí lištičky. Severozápadní podélné průčelí je členěno do tří os, v části světnice jsou to dvě totožná okna, třetí osou ještě původní vstupní svlakové dveře s tesařsky zdobenou zárubní, do které je v horní části vyříznut obdélný otvor. Boční JV průčelí je členěno do 5 os. Levé i pravé dvě osy jsou tvořeny sdruženými dvojitými okny, členěnými podélně, s ozdobnou společnou šambránou nad okny, třetí, zhruba prostřední osa je tvořena původními vstupními jednokřídlými dveřmi . Vlevo od nich je kus omítané zdi. Nad nimi je ve střeše prolomen jednoduchý vikýř. Na toto boční průčelí kolmo navazuje v pravé části stodola, z JZ pouze se 3 zděnými sloupky a svislým bedněním, vsazenými dvěma dvoukřídlými vraty na pantových závěsech. Ze štítové JV strany je spodní část stodoly vyzděná, prolonemá dvěma obdélnými zasklenými okny, horní část svisle bedněná, SV průčelí je v pravé části v přízemí zděné a v levé bedněné. Plynule navazuje na zděný přístavek chalupy Hospodářská část usedlosti je mladší, v prodloužené obytné části jsou chlévy s cihelným obvodovým zdivem pravidelně poskládaným přitesanými kameny různých velikostí.