vodojem

Stavba vodojemu se nachází při severním okraji města, po pravé straně silnice do Liberce přes Záskalí v rozsedlině vrcholu skály při odbočce do Skalního údolí. Pohledově se jeví jako přízemní podsklepená obdélná stavba z režného cihelného zdiva s rovnou střechou,která na jihu splývá s okolním terénem. Suterénní část (pro akumulaci vody) se projevuje pouze ze severu úzkým, vzhůru se rozšiřujícím pruhem zdiva, uzavírajícím skalní štěrbinu, v němž je jedno menší okno zvýrazněné kamenným překladem a parapetní deskou. Přízemí má v hlavním severním průčelí trojdílné okno s kamenným pískovcovým ostěním, dnes vyzděno sklobetonem. V bočních průčelích jsou dveřní otvory se světlíkem, z nichž ty východní jsou zazděny. Vstupní dveře na Z straně jsou již nové, z ocelového plechu. Vodojem je korunován mohutnou kamennou římsou, pod níž je kamenný zužující se věnec zdobený bosáží a na hlavním průčelí s letopočtem: MDCCCLXXXVII” nad jehož římsou je půlkruhem zakončený kamenný štítek se znakem města Hodkovic na Mohelkou (heraldicky vpravo obrácený medvěd) pod listovou korunou. Vodojem o obsahu 3000hl je napájen pramenem na Javorníku a z nedaleké artézské studny hluboké 116m. Vodovod se začal stavět od 1. 6. 1887 s litinovým potrubím. Voda byla přivedena mimo jiné do 114 domů, 26 hydrantů a kašny na náměstí. Dole pod vodojemem v pískovcové skále je na severní straně vytesána výklenková kaplička. Má podobu segmentem zaklenutého výklenku, nad nímž je malá mělká oválná nika a v němž je osazeno dřevěné okno v secesně tvarovaném rámu a dřevěná parapetní deska. Dole je výklenek uzavřen nízkým železným půlkruhem s rostlinným dekorem. Nověji doplněno i o mříž před oknem.