socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Socha stojí na základně ze dvou pískovcových desek položených na terénu. Zakladna pilířku sochy je kvádr ležící na šířku a vpředu má vyseknuté hrany nároží a předsazenou střední část. Střední pilířek je nasazený na ustoupenou část základny v jejíž horní části je zakončení ustupujícím oblounem a simou. Střední pilířek je rovný a v horní části po stranách má dovnitř zatočené voluty s ven vytočenou hranou do náběhu volut. Čelní plocha střední části pilířku má vysazenou desku, na výšku, v dolní střední části s obloučkem dovnitř a nahoře s obloučkem ven a vykrojenými rohy. Uvnitř plochy desky je vhloubený nápis s chronogramem. Text “FIDeLI / CrIstI SerVo / IoannI NepoMVceno / In pI[.]nVs / perennIs pIetatIs / posVIt / CommvnItus VItIneVes / Wernemu Sluzebníku / Božimu S(vatému) Janowi Nepo / [---] / pobožnosti, s kterau / geg ctili se zawazuje / obnowila tuto statugi / Wes Witinewes”. Zezadu středního pilířku je vročení autentickými číslicemi udávajícími: (1782) a pod ním nápis: “Prestaveno této sochi a obnovení dne 6. Jan. 1846”. V čele pilířku nad římsou je točený železný a kovaný nosič svíce. Barokní římsa nahoře střední části pilířku vystoupá nahoru do šíře a ve střední části se konvexním prohnutím zvedne do podstamentu sochy. V čelním vzedmutí římsy nahoře jsou proti sobě dvě dovnitř zatočené volutky a pod nimi rokakajové orámování symbolu sv. Jana Nep. Podstament sochy v horní části římsy je zakončen nahoře páskem a oblounem. Socha má svůj vlastní plintus a stojí v dramatickém pohybu na levé noze a pravou povykročenou a v koleni ohnutou. Sv. Jan Nep. drží krucifix přes pravé rameno, pravou rukou přidržuje kříž za tělo Krista a levou rukou drží kříž až dole na konci. Hlava s biretem nakloněná vpravo dolů ke Kristu. Podstavec i socha je z materiálu červenavého pískovce, ale římsa ze žlutavého pískovce hořického. Socha nově restaurovaná je bez poškození.