sloup se sochou sv. Josefa

Ve volné krajině na rozcestní komunikaci mezi obcemi Třebovětice a Cerekvice nad Bystřinou na vyvýšené akropoli před mohutnou lípou subtilní skulptura na vysokém podstavci. Orientovaná k jihu. Materiálem pískovec. Na cihlové podezdívce mohutná základna, na ni dosedá hranolový sokl s okosenými hranami, dole s rozšířenou patkou, nahoře abakus. Čelně na soklu v horní části vpadlý obdélný rámec, nad ním vytesáno „A.D 1715“. Na něho dosedá vysoký hranolový dřík s okosenými hranami. Na abakus dosedá socha sv. Josefa- světec v kontrapostu v esovitém prohnutí, jako stojící starší vousatý muž oděný v dlouhém šatě řaseném draperiemi. U levé horní části těla si přidržuje oběma rukama malého, nahého Ježíška. Hlavy skloněny u sebe.