socha P. Marie lurdské s ohrazením

Socha Panny Marie u silnice do Kopidlna, 500 m za vsí. Socha je natočená čelem na východ a obestavěná balustrádou z pevných polí (bez kuželek). Čelní strana balustrády je dlouhá 310 cm a do hloubky delší strana 280 cm. Výška balustrády je 77 cm nad základnou z desek. Jednotlivá pole balustrády jsou 110 cm délky vpředu a 95 cm ze strany. Pole balustrády sestávají z pásu křížení do tvaru mandorly. Rohové sloupky mírně předsazené tvoří kvádry na výšku s patkou dole a v horní části sešikmené do pyramidového vrchlíku. Sloupky jsou také uprostřed délky ohrazení balustrádou. Římsa nahoře je ve spodní části profilovaná vyžlabeným páskem a nahoře přesahující, nahoru sešikmenou plochou. Socha uprostřed balustrády stojí na vysokém pilířku, posazeném na základně z desek nahoru sešikmených k pilířku. Základna pilířku je délky 109 cm a šířky 92 cm. Širší stranou do čela sochy. Dolní část pilířku vysoká 121 cm, horní část 155 cm. Nárožní strany pilířku jsou předsazené a od střední části se sloupky na předsazených rozích. Sloupky rovné, kulaté, nahoře s dekorativními pseudorománskými hlavicemi. Světci po stranách jsou ve vysokém reliéfu, v mělkých nikách a stojí na předsazených profilovaných soklících, dolů kónických. Čelně zleva- Anděl strážný s Ježíškem, kterého anděl vede za jeho pravou ruku. Hlava Ježíška je z větší části odražena. Čelně vpředu- světec v řádovém rouchu, přes levé rámě držící kříž ve zkřížených rukách přes prsa a od levého boku má růženec s křížkem. Světec čelně zprava je sv. Jan Nepomucký s krucifixem přes pravé rámě. Nad světci je pseudogotický trojúhelný štít vysazený z postranních sloupků, nad kterými jsou fiály, nahoře ve špicích přeražené. V trojúhelném poli nad sv. Janem Nepomuckým je znak jazyka. Čelně vpředu nad světcem v řádovém oděvu je Mariánský monogram a pod ním vhloubený nápis: „Já jsem neposkvrněné početí“. Nad andělem čelně zleva je trojúhelník zářícího Božího oka. Zezadu na pilíři nápis: „Tato socha byla postavena nákladem zasloužilých manželů, Jana a Františky Krušinových z Bučnice, L.P. 1883, ke cti a chvále Božímu a oslavu Bohorodičky Panny Marie“. V dolní části pilířku vzadu je mosazný štítek s nápisem: „Opraveno roku 1993, nákladem obce Budčeves, firmou Kamenosochařství Hála a Moravec s.r.o. Betlém 42, Hořice“. Čelně vpředu je do pískovce vsazena mramorová destička (26 x 46 cm) s vhloubeným nápisem: „O Ty Neposkvrněná, Lurdská Panno Marie ! Uzdravení nemocných, outočiště hříšných, potěšní zarmoucených, pomocnice křesťanů, oroduj za nás!“. Socha Panny Marie je korunovaná, z materiálu šedého pískovce, asi v životní velikosti a má před sebou ve výši prsou sepjaté ruce a přes pravou ruku spuštěný až k zemi růženec. Socha ikonograficky připomíná Lurdskou Pannu Marii. Celek sochy je postavený z místního pískovce.