nástěnné malby ve vstupní hale základní školy

Nástěnné a stropní malby ve vstupní hale budovy Základní školy ve Vysokém Veselí. Po levé straně haly mezi mramorovými pilastry s toskánskými hlavicemi malby hradu Bezdězu a Hradčan. Mezi nimi opět mezi pilastry pole dělené do třech částí. V horní části maskaron, ve střední nápis provedený zlatými písmeny ve světle šedém poli. Text nápisu: “Místní školní rada / v roce 1898. / Bedřich Pižl, předseda. / Členové: P. Ant. Pičman, farář, / Fr. Vondráček, správce školy, / Jan Smíšek vrchní spr. / kníž. velkostatků, zástupce / J. J. knížete Karla z Paaru, / Fr. Buva, továrník, míst. / dozorce školní, / Ant. Fesl, ředitel cukrovaru, / Em. Šimerka, měšťan, / Fr. Zelinka mlynář, / Ant. Nízký, rolník ve / Lhotě Veselské.” V dolní části nápis: ”Plán ku stavbě / nakreslil Jan Mareš / stavitel v Jičíně.” Pravá strana haly je stejně členěna jako levá. Mezi pilastry malby hradů Žebráku s Točníkem a Vyšehradu. V prostředním poli pamětní nápisy: “Školní budova tato / stavěna byla v památném / roce padesátiletého pa - / novnického jubilea Jeho / c. k. Apoštolského Veličen - / stva císaře a krále naše - / ho Františka Josefa I, / L. P. MDCCCXCVIII. / Se stavbou započato / dne 14. června 1898, v / den to stoletých naroze - / nin Františka Palackého, a svěcení školy konalo / se v neděli, 2. dne měsíce / září 1899. Na segmentové klenbě štukové zrcadlo lemované ornamenty s motivy pávů a růží. Uvnitř zrcadla obloha s ptáky a keříky s červenými květy.