městský dům - hotel u Rýdlů

Dvoupatrový řadový dům usazený v severozápadní frontě obdélného dobrušského náměstí. Střecha je rovnoběžně položená, s vícero spádem, krytá taškami, do náměstí pultová. Hmotově vyplňuje objekt, sestávající z hlavního domu a s připojeného severního křídla, s poměrně spletitým vývojem(renesance, barokní a výrazné klasicistní úpravy) protáhlou, hlubokou parcelu nepravidelného tvaru. Hlavní pohledové průčelí je obrácené do náměstí, má souměrnou tříosou kompozici. Horizontální členění průčelí zajišťují: nad přízemím široká mezipatrová římsa, tvořená nahoře simaticky podloženou římskou, reliéfním pásem z rozet střídaných secesně stylizovanými listy, a podstřešní římsa nesená reliéfními dívčími hlavami, provázanými listovým motivem a páskovými přívěsky s kapkami. Římsu, tvořenou zubořezem a hustým sledem čtvrtkruhově skrojených, lehce kanelovaných konzol, podpírají také hlavní klenáky nad okny 2.patra. Střední část přízemí tvoří portál v kamenné zazdívce, s jednokřídlými dveřmi. Partie nad vstupem je vyplněna reliéfními štukovými ozdobami a kartuší s tabulkou s domovním číslem. Postranní osy vyplňují architektonizované dřevěné rámy( střední části výkladců jsou sevřeny mezi kanelované postranní pilastry s ozdobně utvářenými hlavicemi) prosklených trojdílných výkladců. V patře jsou v každé ze tří os sdružené dvojice čtyřtabulkových dvojitých oken, spodní tabulky jsou dvojnásobné výšky, se společnou, bohatě profilovanou (ústupek, okapnice, podbrádka) římsou s drobným přivěšeným zubořezem naspod. Hlavní klenák je výrazně plasticky zdůrazněný, s reliéfem poprsí dívčí hlavy. Mezi osami je v bohatě plastickém reliefu kandelábrový motiv vázy vespod kanelované, s vysokou kyticí. Po bocích je vlevo reliéf dívky plných tvarů, ve splývavých, pod ňadry převázaných šatech a vpravo pak jako protějšek reliéf macatého andílka, pod nímž splývá v záhybech drapérie k motivu révového keře. Obě štukové postavy přidržují konce iluzívního látkového transparentu, rozepjatého nad 1. patrem přes celé průčelí. Okna 2.patra mají obdobný rozvrh, včetně parapetních říms a klenáků.