fara

Areál fary č. p. 1 v Proboštově se rozkládá v centru obce, jihovýchodně od kostela sv. Jana Křtitele, od něhož je oddělen průjezdní komunikací vedoucí z obce směrem na Horní Zálezly. Areál tvoří vlastní fara čp. 1, k jejímuž severovýchodnímu nároží je přistavěná hospodářská budova a na severovýchodě areál ve tvaru U uzavírá stodola. Mezi těmito budovami se rozkládá hospodářský dvůr (st. p. č. 94). Před jihozápadním průčelím fary č. p. 1 se na parcele č. 95 se nachází farní zahrada lichoběžníkového tvaru a spolu s hospodářským dvorem je oplocena plaňkovým plotem s bránou na jihozápadní straně. Brána má zděné pilíře, které nesou dvoukřídlá svisle bedněná vrata s přelištováním a s vrátky v pravém křídle. Od ní vede cesta ke vchodu do fary a druhá (podél jihovýchodního průčelí fary) do hospodářského dvora.