kostel sv. Ducha s ohrazením a zvonicí

Areál hřbitovního kostela sv. Ducha se nachází volně v terénu, východně od města (asi 2 km od jeho historického centra), mezi silničními komunikacemi (č. 298 a č. 309) ve směru na Nový Hrádek a Deštné v Orlických horách. Areál je dán průběhem ohradní zdi, vymezující současně prostranství dodnes používaného hřbitova sloužícího přilehlým obcím. Ze severní, východní a jižní strany je obklopen zemědělsky využívanou půdou, na západní straně se ve směru k Dobrušce táhne samostatný areál hřbitova sloužícího městu. Kostel a samostatně stojící zvonice se uplatňují jako výrazné pohledové dominanty při příjezdu od Orlických hor, Nového Města nad Metují i Rychnova nad Kněžnou. Součástí areálu jsou hřbitovní kostel sv. Ducha, objekt zvonice, objekt někdejší márnice a ohradní zeď obíhající obdélný, v jihozápadním koutu částečně vykrojený půdorys areálu. Orientovaná stavba kostela je položena v jižní polovině areálu. Poblíž jihozápadního nároží lodi stojí objekt zvonice čtvercového půdorysu, jehož obě stěny při jižním nároží přerušují průběh jižního úseku ohradní zdi. Za presbytářem kostela je k východnímu úseku ohradní zdi přisazena márnice. Hlavní vstup do areálu je veden ze západní strany a je komponován na podélnou osu kostela. U tohoto vstupu stojí vně areálu vysoký dřevěný kříž s odlitým tělem ukřižovaného Ježíše Krista. Druhý vstup do areálu je přibližně v polovině průběhu severního úseku ohradní zdi. V jihozápadním koutu areálu, v prostoru mezi hlavní vstupní branou a stavbou zvonice, se nachází, pod obnoveným trámovým přístřeškem se sedlovou, šindelem pokrytou střechou, studna s rumpálem. Poblíž stojí kamenná podstava se sochou Krucifixu. Na počátku 90. let 20. století bylo v tomto prostoru zřízeno lapidárium náhrobků a kamenických prací pocházejících ze zaniklých hrobů venkovské a městské části hřbitova. Jednotlivé náhrobky a jejich torza jsou přisazena k ohradní zdi.