objekt koupelen, cechovny a administrativy

Na nepravidelném zalomeném půdoryse kopírující vrstevnice postaven komplex budov s výrazným hmotovým členěním. Komplex se skládá ze tří na sebe bezprostředně navazujících budov koupelen, administrativy a cechovny. Svislé konstrukce z režného cihelného zdiva s plochami omítky. Plasticky členěno. Západní část komplexu tvoří objekt koupelen (se šatnami) postavený na pravidelném obdélníkovém půdorysu situovaný kolmo k objektu administrativy. Hlavní část objektu - šatny tvoří hmotovou osu, na kterou po obou stranách navazují nižší části koupelen. Šatny kryté sedlovou střechou opatřenou dvojicí pyramidálních podlouhlých světlíků a v centrální části hřebene větracím otvorem s žaluziemi zakončeným věžičkou. Přiléhající části koupelen na severní a jižní straně budovy šaten jsou kryty pultovou střechou. Západní zeď opatřena zdobeným štítem a prolomena trojicí oken tvořených kovovým roštem se skleněnou tabulkovou výplní. Okna jsou členěna do tří svislých polí, středové segmentově zakončeno. Západní vstupní část objektu koupelen opatřena stříškou nad vstupem do šaten a nad okny známkovny. Na levé straně vstupní části stopy po zazdění otvoru vstupu a oken do bývalých štajgerských šaten a koupelen, situovaných u severní podélné stěny hlavních šaten. Na pravé straně vstupní části se nachází toalety, na které navazuje koupelna přiléhající podél jižní stěny hlavních šaten. Podélné, severní a jižní stěny šatny prolomeny pod okapními hranami vždy dvojicí obdélníkových oken situovaných na výšku. Stěna koupelen prolomena směrem do náměstí obdélníkovými okny situovanými na výšku, střídající se vždy v trojici a dvojici. Stejně je prolomena i severní zeď bývalých štajgerských koupelen. Interiér šaten řešen původně jako velkoprostorový, otevřený do krovu s prkenným podhledem konstrukce střechy. Později ve 2. pol. 20. století interiér svisle rozdělen stěnou, tvořenou ocelovou rámovou konstrukcí s vlnitým plechem, na dvě části tzv. čisté a špinavé šatny. Obvodové stěny v horní části zdobeny štukovou výzdobou v podobě dvojic oválů s florálním motivem, římsami a lizénami. Ve spodní části stěn keramický obklad. Pod otevřeným krovem upevněn ocelový rošt se systémem kladek pro řetízky s háky. Rošt podepřen ve vzdálenosti cca v 1/3 šířky šatny po obou stranách podélných stěn. V místě podpor řetízky svedeny do výšky cca 1,5 m nad podlahu. Zde jsou umístěny trny pro zachycení řetízků, pod nimi upevněny na konzolách dřevěné roštové lavice. U východu z hlavní šatny do administrativní budovy situován balkónek s hornickým symbolem v místě zábradlí. Po levé straně u tohoto východu vstup do bývalé telefonní ústředny. Interiér koupelny tvořen keramickým obkladem a dlažbou. Pod okny umístěny sprchy. Původní štajgerské koupelny v současnosti využity jako sklad a bufet. Na stěnách dochovaný keramický obklad. Na objekt šaten navazuje objekt administrativy. V exteriéru budova dominuje svoji výškou a zvlněným štítem směřujícím do Michalského náměstí. Ve štítu plasticky ztvárněna hornická kladívka (původně pod nimi nápis na fasádě "Jáma Michal" existující zřejmě do přejmenování dolu na Petr Cingr). Okna schodiště svisle rozdělena do obdélníkových polí situovaných na výšku. V nejvyšším patře všechny tři pole oken ukončena obloukově. Fasáda z režného zdiva, plasticky členěna a doplněna plochami omítky. Budova zakončena mansardovou střechou. U severní fasády přistaven vrátkový výtah. Nad výtahem na úrovni druhého patra na budovu navazuje ocelový, plechem krytý most spojující budovu administrativy s jámovou budovou (most sloužil pro přesun mužstva). Na východní straně budova spojena hmotovým krčkem s budovou cechovny. U východní stěny směrem do dvorku umístěno vnější přístupové schodiště do budovy administrativy kryté prosklenou stříškou. Vchodem umožněn vstup do dvou místností sloužící jako ubytovací pokoje. U stropu dochována ocelová rámová konstrukce s kladkami (původně šatny). Budova podsklepena. Sklepní místnosti osvětleny obdélníkovými okny umístěnými v cihelném soklu. Rámy oken kovové konstrukce s tabulkovou výplní (některá oka jsou zazděná). Interiéru objektu administrativy dominuje široké kamenné schodiště tvořící hlavní komunikační prostor mezi patry všech tří budov. V přízemí, vedle východu ze šatny po levé straně chodby situována místnost první pomoci. Po pravé straně umístěno schodiště, vedle kterého jsou situovány kanceláře (dnes expozice měřičství a geologie). V prvním patře u schodiště vstup na balkónek šatny (balkonek má hornický znak zkříženého kladívka a mlátku v kruhovém poli umístěném v konstrukci zábradlí). Vedle se nachází místnost pro výdej svačin (expozice), na kterou navazují další provozní prostory spojené chodbou. Na pravo od výdeje svačin situována místnost pro výdej pracovního oděvu (expozice). Naproti kancelář (dnes malý sál). Celé druhé patro využito velkoprostorově pro lampovnu a její provoz. V levé části se nachází komunikační koridor oddělený od známkovny oplocením, ve kterém je okénko pro výdej lamp. V lampovně se nacházejí čtyři dobíjecí stojany (nepůvodní) na lampy. Původní stojany stávaly v zadní části místnosti u dveří na spojovací most. U vchodu do lampovny stávala konstrukce pro zavěšení starších typů lamp a kahanů. Na pravé straně mezi okny umístěna zděná vana k odvodu chemikálií z bateriových článků. Pomocí kovového potrubí upevněného na vnější fasádě byly chemikálie odváděny do jímací nádoby umístěné ve sklepě. Z lampovny pokračuje koridor skrze dveřní otvor na most vedoucí do jámové budovy. V jižní části lampovny dvě místnosti, původně sloužící jako zázemí lampovny, dnes archiv. Z lampovny přístup po kovovém schodišti na půdu, kde sídlila jednotka báňských záchranářů. Půda tvořena několika místnostmi v podkroví. Okna v podkroví nejsou původní, byla prolomena v 2. pol. 20. století. Na budovu administrativy navazuje hmotovým krčkem budova cechovny. V interiéru objekty propojeny chodbami ve sklepě, v přízemí a prvním patře. V exteriéru jednotlivé stavební hmoty objektů administrativy, krčku a cechovny pohledově sceluje fasáda do Michalského náměstí. V přízemí propojovacího krčku původně umístěn vchod se schodištěm z Michalského náměstí, v 2. pol. 20. století zazděn. Stěny tvořeny režným cihelným zdivem doplněným plochami omítky. Plasticky členěno. V nejnižší části svažitého terénu je cihelné zdivo uloženo na kamenném soklu, tvořeném kvádry s hrubě opracovanou pohledovou plochou, který vystupuje cca do 1 m výšky nad terén. Okna špaletová s dřevěným rámem, dělená výškově na 2/3 nebo 3/3. V severní zdi (do areálu) v přízemí ve středu spojovacího krčku umístěn dveřní otvor s jednoramenným schodištěm, krytým prosklenou stříškou. Severní stěna spojovacího krčku prolomena v obou patrech obdélníkovými průmyslovými okny, situovanými na výšku a tvořenými kovovým rámem s tabulkovou výplní, střední část oken je možno vyklopit. Zdivo z režných cihel doplněno plochami omítky. Plasticky členěno. Štítové zdi cechovny prolomeny trojicí oken, z nichž středová jsou dělena výškově na 3/3 a segmentově zakončena. Horní část oken tvořena kovovým rámem s tabulkovou výplní, spodní část špaletovými okny, výškově dělené na 3/3 stejně jako u propojovacího krčku. Ve východní stěně budovy, na úrovni terénu, umístěn vchod do sklepa. Původně byl k této stěně v úrovní dnešních oken druhého patra upevněn odvalový most (dochované zbytky uřezaných nosníků ve stěně), proto zde okna původně nebyla, ale byla nahrazena plastickým dekorem - imitací - plochami omítky v ploše režné stěny, které osově navazují na okna v přízemí. Okna v druhém patře prolomena ve 2. pol. 20. století po likvidaci odvalového mostu. Původně byla všechna okna na všech třech objektech řešena jako průmyslová v kovovém síťovém rámu se skleněnou tabulkovou výplní a výklopnou středovou, nebo horní částí, mimo kancelářské prostory, kde jsou původní špaletová okna. Sklepní prostory jsou osvětleny obdélníkovými okny tvořenými ocelovým rámem s tabulkovou výplní (některá okna jsou zazděna). Hlavní vstup do budovy cechovny se nachází v severní stěně, kde je umístěno schodiště kryté prosklenou stříškou. V přízemí umístěny prostory kanceláří (částečně expozice). Druhé patro sloužící jako cechovna řešeno velkoprostorově, otevřené do krovu. Krov je tvořen kovovou nýtovanou příhradovou konstrukcí s prkenným podhledem střešní konstrukce.