stará vrátnice

Jednopodlažní budova z režného cihelného zdiva. Budova situována při vstupní bráně do areálu Dolu Michal. V severozápadním rohu situován původní pískovcový pilíř pro osazení vrátek pro pěší (dnes osazena novodobá vrata). Budova zdobena korunní římsou a zakončena pultovou střechou (původně před dostavbou vstupního objektu byla střecha valbová). Boční stěny prolomeny jedním oknem v dřevěném rámu. Severní zeď (směrem ke vstupu do areálu) prolomena dvěma okny v dřevěném rámu a vstupními dveřmi. Dveře prosklené s okýnkem pro výdej klíčů apod. Nad dveřmi a dvěma okny skleněná stříška. Budova původně samostatně stojící bez přístavby sloužila jako vrátnice a váhovna (za budovou byl v místech nové přístavby původně situován park obehnaný pilíři a plotem). Po váze dochován rám zabetonované vážní jámy před budovou vrátnice. V silnici pod asfaltem stopy čtvrtkruhové kovové podložky pod jezdcem křídla brány. Po výstavbě vstupního objektu areálu v 50. letech prolomena jižní stěna vrátnice otvorem a spojena se zmíněným vstupním objektem (po obnově v letech 2009 - 2010 otvor zazděn). Současný interiér vrátnice tvoří dvě místnosti sloužící jako zázemí pro ostrahu areálu.