Okresní soud

Městský dům, dříve hotel Union, je situovaný v Nádražní ulici, u řeky Úpy, průčelím orientovaný k JV straně. Soliterní budova vystavěná na půdorysu obdélníka s uzavřeným nádvořím, který je obestavěn čtyřmi křídly pravoúhlých traktů. Nízká, kamenná podezdívka z pískovcových bloků obíhá po obvodu stavby, je ukončena průběžnou římsou s oblým přesahem. Nároží budovy s mírně předsazenými rizality. Vstup do budovy po kamenném pyramidálním schodišti o pěti stupních z Nádražní ulice do zvýšeného přízemí, vstupní portál kamenný pravoúhlý, ukončený v nadpraží římsou s oplechováním, pilastry po stranách s profilovanými přesahujícími hlavicemi, dveře dvoukřídlé s prosklenými průzory a světlíkem, původním kováním, dřevěné, zdobené kazetami. Stavba se dvěma NP, střecha valbová kryta plechovými šablonami. Křídlo SV a JZ (souběžná s tokem řeky) o delší straně, celkem s 15 okenními osami, okna zvýšeného přízemí a 1. a 2. NP osově souměrná, okenní osy kratších křídel v počtu 9 ks v ose JZ - SV. Korunová římsa profilovaná, mírně přesahující. Okna objektu identická, zapuštěná v líci omítky, s deskovými parapety a profilovanými jednoduchými šambránami. Okna dřevěná, čtyřdílná, osmitabulková, dolní díly dovnitř otvíratelné, horní vyklápěcí. Vstupní hala s dekorativním terazzem, strop neckový, s obdélným profilovaným štukovým rámem uprostřed plochy. Nosná zeď vestibulu zdobena plochými, rytmicky řazenými hraněnými pilastry s novokorintskými hlavicemi a profilovanou římsou. Naproti vstupu široké schodiště, pravoúhle zalomené s podestami, původní dekorativní litinové zábralí s dřevěným madlem. Uprostřed vstupní haly v ose dva hladké kamenné sloupy s entazí, korintské hlavice sloupů vynášení deskovou římsu (nosný překlad) s jemnou profilací.