kašna

Kašna se nachází v severní polovině náměstí Míru, postavena na původní úrovni náměstí (cca 25 cm pod dnešním asfaltovým povrchem); kolem objektu cca 1 m široký pás odkrývající původní dláždění z konce 19. století. Základnu kašny tvoří pískovcové kvádry, pospojované na několika místech železnými kramlemi. Bazének má půdorys čtverce s okosenými hranami o straně 440 cm, okosené hrany pak měří 93 cm. Výška vnější stěny bazénku činí 86,5 cm bez obednění, výška vnitřní stěny 100 cm bez obednění. Bazének je po svém vnějším obvodu zpevněn dvěma železnými pásy. Dekor tvoří střídmá racionální ornamentika. Na všech čtyřech čelních stranách okosených hran je to lineární obdélník, delší stěny bazénku pak na všech čtyřech stranách zdobí motiv protáhlého kosoúhelníku s vloženou florální ornamentikou květu s výhonky do stran. Veškerá ornamentika je vhloubena do kamene. Novodobé obednění bazénku provedeno z hnědě mořeného dřeva. Ve středu kašny se nachází útvar složený ze základny vztyčené ode dna bazénku do výšky cca 1 m, kvádru o výšce cca 1 m a přesahující krycí desky. Základna je hladkého povrchu, půdorysu čtverce s okosenými hranami stejně jako středový kvádr, zdobený ze všech stran pásovou rustikou. Na každé straně kvádru je zhruba v jeho polovině po jednom chrliči v podobě lví hlavy s kovovou trubičkou v tlamě. Krycí deska se sestává z úzkého oblounu vespod a římsy s okosenými rohy v horní části, povrch této partie je hladký a bez ornamentu. Na krycí desce se nachází mísa na podstavci o kruhovém půdorysu, v horní partii konkávně vyžlabeném. Mísa je profilována plasticky vytvarovanými zjednodušenými palmetami, nad tímto ornamentálním pásem se nachází výžlabek; okraj mísy je ohrnutý. Ze středu této vrchní mísy vystřikují paprsky vody, usměrněné na čtyři strany přes nároží středového útvaru. Materiálem je pískovec, v bazénku žlutavé, ve středové fontánce šedé barvy.