zastavení křížové cesty I.

Prvních třináct zastavení má shodnou architekturu, liší se pouze v tématech jednotlivých reliéfů. Zastavení jsou součástí ohradní zdi. I. Odsouzení Krista k smrti - Podstavec edikuly lehce předstupuje před zeď na způsob blokové menzy s přístupovým stupněm, kamenným soklem, zděným, omítaným tělem a profilovanou korunní římsou, která nepatrně vystupuje nad korunu ohradní zdi. Na podstavec je osazena vlastní architektura edikuly s reliéfem v nice. Edikulu vroubí po stranách voluty lemované páskem a lehce předstupující pilastry s čabrakami, vynášejícími kladí. Nika mezi pilastry je zaklenuta stlačeným obloukem, její boky rámují pilířky s římsovými hlavicemi a záklenek lemuje odstupněný profilovaný pásek, ve vrcholu přerušený svazkovým klenákem. Klenák je vytažen přes architráv kladí. Vlys a římsu kladí zdobí nad klenákem umístěná kartuš vroubená plastickými rokaji. V kartuši je vždy římskou číslicí vytesáno číslo příslušného zastavení. Nástavec nad kladím je tvořen rozeklaným segmentovým frontonem, v jeho ose je osazen kovový jetelový latinský křížek na kamenném podstavci. Reliéf znázorňuje v předním plánu Krista s trnovou korunou na hlavě odváděného biřicem, v pozadí Pilát v turbanu sedící na trůnu pod baldachýnem.