1. zastavení křížové cesty - Loučení Krista s Pannou Marií

Pravoúhlá stavba obdélného půdorysu vložená okraj na hrany svahu skalnatých útvarů Olivetské hory a cesty, rozšířené v těchto místech představenou terasní zdí. K severozápadu orientovaná delší strana hlavního průčelím je prolomena širokým vstupním otvorem s půlkruhovým záklenkem, flankovaným na okrajích pilastry. Ty se skládají vždy s představené patky s profilem jednou odskočené pravoúhlé základny, na níž dosedá dvojité zaoblení, plochu pilastru vždy člení vnitřní vpadlina a korunuje římsová hlavice. Na ně navazuje široké kladí, v jehož spodní části probíhá kordonová římsa s vpadlinami – nad pilastry obdélnými, nad středovou částí vždy na okrajích konvexně zaoblené a ve středu akcentované širokým konvex-konkávním oválným útvarem. Navazující bohatě profilovaná římsa rozvíjí a akcentuje tektoniku římsové hlavice pilastru a současně tvoří základnu pro široce koncipovaný štít konvex-konkáv-konvexní profilace se středovou nedotaženou špicí, v jehož vnitřní vpadlé ploché části je v ose umístěn útvar ve tvaru kvadrilobu. Kordonová římsa a kladí přechází podél bočních stran až do okraje zadní strany kaple, s opakováním profilace centrální části kladí. Zbytky vnějších fasád jsou hladké. Ve vrcholu zadní strany je umístěn kruhový otvor do prostoru krovu příčně za štít orientované sedlové střechy, která je osazena pálenou krytinou typu bobrovka. Vstup do kaple je horizontálně oddělen jedním stupněm, podlaha je složena z pálených cihel spojených spárováním. Prostorové oddělení zajišťuje kovová mříž s dvířky vpravo dole. Na průběžném soklu podél zadní stěny je umístěno sousoší s tématem Krista loučícího se s P. Marií.