chlév

Chlév se nachází za domem asi v jedné třetině navazujícího pozemku. Při jižním průčelí domu i před vstupem do chléva byla plocha zadlážděná čedičem, její pozůstatky jsou dodnes patrné. Podle mapy stabilního katastru býval chlév původně se stavením propojen ve stejné hloubce ještě další stavbou, avšak na místě tomu nic nenasvědčuje. Objekt je se stavením rovnoběžný. Je přízemní, krytý sedlovou střechou s výrazným přesahem k východu. Přesah pohodlně kryje vstupní předprostor chléva. Vykonzolované pozednice podpírají šikmé vzpěry. Střecha je nečleněná, bez prostupů. Do přízemí chléva se vstupuje v ose východní štítové strany, pod přesahem střechy. Jde o jednu prostoru s plochým stropem. Do patra, tedy do podkroví, lze vystoupat vnějším žebříkovým schodištěm, umístěným pod přesahem střechy. Stoupá od jihu k severu podél štítové zdi. Využíváno bylo jistě jako sklad podestýlky či krmiva. Zdivo stěn chléva je kamenné, z čediče, pojené vápennou maltou. Ostění oken a záklenky jsou cihelné. Strop je z trámů zakrytých povaly. Zhlaví příčně ložených trámů podpírají podélné průvlaky vynášené sloupky usazenými na podezdívku podélných stěn. Krov má konstrukci soustavy krokevní. Pouze obě štítové vazby mají hambalek. Systém je tvořen pěti vazbami, každá z nich má vazný trám. Podélné zavětrování krovu se nachází na severní straně, provedeno je vodorovnou rozpěrou a dvěma diagonálními vzpěrami. Omítky jsou uplatněny na východní a na větší části severní obvodové zdi. Jižní stěna je neomítaná. Západní štít je svisle bedněný, východní na nábězích též, ale většinu jeho plochy zaujímá nakládací otvor. Krytina je vyskládána z eternitových šablon, v ploše diagonálně kladených, při okrajích vodorovně jako lem. V přízemí je objekt bez otvorů, kromě východní stěny štítového průčelí. Zde jsou symetricky prolomeny v typickém chlévním rytmu okno, dveře, okno. Okna jsou opatřena mříží. Dveřní otvor má pod cihelným segmentovým záklenkem obdélnou dřevěnou trámovou zárubeň.