sloup se sochou Panny Marie

Skulptura se nachází při levém, tedy severním rameni dvouramenné spodní části přístupového schodiště. Její soklová část je přisazena k začátku pravé opěrné zídky tohoto ramene, vedle nízkého kandelábru. Socha se obrací čelem k západu. Památku tvoří třístupňová soklová architektura a na ni osazená socha světice s obručí svatozáře okolo hlavy. Fundament architektury je omítaný, patrně vyzděný. Podstavec, sloup a socha jsou vytesané z pískovce. Svatozář s hvězdami je kovová, zlacená. Spodní etáž soklové architektury tvoří omítaný čtvercový fundament, osazený v zatravněném svahu. Je hladce omítaný, kvádrovaný. Ukončen je pískovcovou římsou. Druhou etáž tvoří užší profilovaný sokl resp. pilíř rovněž čtvercového průřezu, rozčleněný na sokl, dřík a římsu. Dřík je pojednán mělkými zrcadly s jednou iluzivní diamantovou bosou resp. psaníčkem na výšku. Třetí etáž tvoří nízký podsaditý toskánský sloup s výraznou entazí. Na sloup je osazena socha Panny Marie Neposkvrněné (Immaculata), stojící na zemské kouli ovinuté hadem. Draperie jejího pláště je rozvlněná, ruce má sepjaté, hlavu má lehce nachýlenou doleva. Okolo hlavy má obruč svatozáře osazenou dvanácti pěticípými hvězdami.