socha sv. Vojtěcha

Socha je umístěna na levém, tedy severním zalomení ohradní zdi při vstupním schodišti. Čelem se obrací k západu, tedy k návštěvníkovi, který vystupuje po schodišti k hlavnímu portálu kostela. Socha světce, který drží v ruce berlu, spočívá na nízkém profilovaném soklu. Materiálem je pískovec, jen lokálně zlacený, jinak bez polychromie. Berla je kovová. Sokl je profilován jako tři desky s mezičlánky. Prostřední deska je jednou odstupněná, přes střední část na třech stranách splývá trojlaločně zakončená čabraka. Světec má levou nohu pokrčenou v topornějším kontrapostu. Je oblečen do kasule, sepnuté na prsou sponou s jetelovými konci. Lem oděvu na hrudi a spona jsou zlatě natřené. Obličej s plnovousem má klidný výraz. Na hlavě má světec biskupskou mitru, na okrajích rovněž zlatě zvýrazněnou. Levou rukou si přidržuje ornát, v pravé ruce drží biskupskou berlu. Berla má horní do spirály stočený konec ozdobený dvěma listy.