krucifix

Pískovcový krucifix se nachází před 1. okenní osou na jižní straně kostela. Je usazen na obdélném plintu, který vynáší nízký hranolový sokl s pravoúhle vybranými rohy a následně hranolový podstavec sevřený postranními volutovými křídly. Voluty, rámované páskou, jsou na vnitřní straně zdrsněny pemrlováním. Z boku jsou pak zdobeny v horní polovině orámované páskou, kterou na spodním okraji doplňuje vzepjatý oblouk a ve vrcholu vsazená drobná palmeta se spuštěným zvonkem. Plochu opět zdrsňuje pemrlování. Na čelní straně podstavce je do obdélné vpadliny s projmutými rohy vyryt polokurzivní nápis: Ten Křiž wystawil / na swug / monument w roku / 1839 / Andreg Prutek / Farař Bruzowsky / genž zemřel w Panu / dne 28. Kwětna / 1861.// Podstavec završuje vyložená profilovaná krycí deska, která vynáší svislé břevno kříže tvarované do čtyřbokého komolého jehlanu. Spodní polovinu břevna vymezují dva páry stáčených volut, mezi které je vložen dekor. Dekor přední strany je bohatěji pojednán a zatímco mezi horními volutami je spuštěn pár stylizovaných zpeřených listů se střapcem, mezi párem spodních volut vyrůstají již nečitelné stylizované listy. Ústředním motivem je poté reliéf Arma Christi. Zadní zjednodušená strana opakuje dekor mezi volutami, jen v případě horní voluty je dekor zakočen květem zvonku. Svislé břevno vrcholí latinským křížem s trojdílnými konci vycházejícími z liliového kříže. Na kříži je plnoplastická postava Ukřižovaného. Kristus naklání hlavu k pravému ramenní, jeho paže jsou zcela napřímeny. Na odhaleném hrudníku vystupují naturalisticky zvýrazněna žebra, bedra kryje rouška kaskádovitě řasená podél pravého boku. Nad hlavou je umístěna nápisová páska IN / RI//.